Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Rojda Sekersöz, filmregissör

Rojda Sekersöz nästa film kan komma att bli en dramakomedi med manus av Jonas Gardell.
Rojda Sekersöz nästa film kan komma att bli en dramakomedi med manus av Jonas Gardell. Foto: Hans Kronbrink

Redan som 15-åring bestämde sig Rojda Sekersöz för att bli regissör. I sin svensk-kurdiska bakgrund hämtar hon kraft och inspiration – självförtroendet tackar hon föräldrarna för.

Dagen innan vi ses har hon fått ta emot ett av Botkyrka kommuns kulturstipendier tack vare sin debutfilm ”Dröm vidare” som till stor del utspelar sig i Alby i Botkyrka.

”Dröm vidare” hade premiär i våras och fick nästan genomgående väldigt positiva recensioner. I motiveringen till kulturstipendiet står bland annat att Rojda Sekersöz med sin film ”ger en röst till miljonprogrammens kvinnor”.

Det var dock inte det som var Rojdas främsta tanke med filmen, som börjar med att Mirja (Evin Ahmad) kommer ut från ett avtjänat fängelsestraff och tas emot av sitt tjejkompisgäng. Samma tjejer som hon nu vill bryta med och starta ett annat liv.

– För mig är det en film om vänskapsrelationer, om att släppa en grupptillhörighet och hur svårt det är att göra det. Jag valde Alby för att jag tycker det är en vacker plats, hela Botkyrka är vackert. Jag är själv delvis uppvuxen där. Man får ofta mest se betong när de här platserna skildras, men det finns så mycket annat att lyfta fram.

Det är en film med nästan enbart kvinnor i fokus, alla utom en spelas av utbildade skådespelare.

– Jag har fått en hel del uppskattning för att jag har gjort en film med i huvudsak tjejer. Vad de här duktiga skådespelarna gör är något av det svåraste man kan göra. De är inte amatörer som spelar roller som ligger nära dem själva, något många som inte känner igen dem har trott.

Rojda vill berätta berättelser, säger hon. Hon har ett stort uttrycksbehov och har sedan tonåren regelbundet skrivit ner sina tankar och idéer. Ett sätt att nå ut med dem är spoken word-poesi som hon också ägnar sig åt, bland annat har hon uppträtt på Dramaten.

Jag valde Alby för att jag tycker det är en vacker plats, hela Botkyrka är vackert.

Men det är med film hon kan nå ut till flest människor.

– Jag började med skådespeleri, men redan som 15-åring bestämde jag mig för att bli regissör.

Familjen bodde då i Dalarna, men Rojda valde att ensam flytta tillbaka till Stockholm och börja på Kulturamas filmgymnasium. Några år senare blev hon den yngsta elev som någonsin antagits till regilinjen på Stockholms dramatiska högskola (en sammanslagning av gamla Dramatiska institutet och Teaterhögskolan).

– Jag har alltid haft stort stöd av mina föräldrar. Mamma skrev in mig på en teaterkurs när jag var liten och jag hörde ofta hemma att man kan förändra världen. Mina föräldrar har gett mig väldigt bra självförtroende. Jag kan faktiskt säga att jag tycker att jag är en bra regissör.

Hon hyllar sina föräldrar med att ha initialerna till deras förnamn, S och Y, tatuerade på två av sina fingrar. Föräldrarna kom till Sverige från turkiska Kurdistan innan Rojda föddes och hon pratar både turkiska och kurdiska och känner sig hemma i flera kulturer.

– Jag är både svensk och kurd. Mitt utseende och min mörka hårfärg gör att jag många gånger inte ses som svensk. Jag har märkt att jag uppfattas på ett annat sätt när jag har färgat mitt hår ljust.

– Jag vill inte bara vara svensk, jag vill vara båda. Att tala många språk och vara del av många kulturer är berikande för mig och mina berättelser. Jag kan tillföra den svenska kulturen något, tror jag.

– Ett pris man betalar är förstås att hela tiden gå omkring med en sorts identitetskris när man växer upp i det så kallade mellanförskapet. Inte bara det mellanförskap som uppstår av att växa upp i en kurdisk familj i Sverige, även det som blir följden av att göra en klassresa, säger Rojda.

När vi träffas på ett kafé i Hornstull har Rojda en lucka i förarbetet med vad som antagligen blir hennes nästa regiuppdrag, som ännu är lite hemligt. Hon kan i alla fall berätta att det är en dramakomedi med manus av Jonas Gardell.

Att jobba med film, vare sig som aktör eller regissör, är sällan ekonomiskt lukrativt. Det kan gå långa perioder mellan uppdragen. Rojda ställde redan som femtonåring in sig på en knaper tillvaro.

– Just den här månaden var lite extra svår, men då var det så lyckligt att jag fick Botkyrkas stipendium på 30 000 kronor, säger Rojda och skrattar.

Rojda Sekersöz

Gratuleras till: Har fått ett av Botkyrka kommuns kulturstipendier på 30 000 kronor.

Gör: Regissör.

Ålder: 27 år.

Bor: Bagarmossen, Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, sambo.

Inspiratör: Charlie Chaplin.

Några filmer hon gillar: Franska ”Medan vi faller” från 1995 av Mathieu Kassovitz och Lukas Moodyssons ”Tillsammans” från 2000.

Film hon har sett nyligen: Ruben Östlunds ”The Square”. ”Den var kul.”

Hobby: ”Jag målar akvareller och mediterar.”