Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Sonja Herlin

Sonja Herlin, 100 år, har varit intresserad av segling och sjöliv sedan hon var liten och har skrivit mycket om ämnet.
Sonja Herlin, 100 år, har varit intresserad av segling och sjöliv sedan hon var liten och har skrivit mycket om ämnet. Foto: Emile Blomberg

Som ung trodde Sonja Herlin inte att hon skulle bli en ”riktig” författare. Men det blev hon. Den senaste boken i en lång rad kom ut för tre år sedan. Nu firar hon sin hundraårsdag.

Sonja Herlin föddes 1917 i Malmö. Hennes pappa var båtkonstruktören Tore Herlin som var anställd vid olika marina byggen.

– På 20-talet var han bland annat kontrollant för de stora Sverigeskeppen, berättar Sonja.

När hon var i femårsåldern flyttade familjen till Stockholm, där Sonja började i Brummerska skolan, en flickskola på Johannesgatan där hon trivdes mycket bra.

Sonja var bra på att skriva redan i skolan, och fick uppskattning för det.

– Men det var lite genant när mina uppsatser lästes upp för hela klassen, säger hon.

Det var som om Sonja hade historier i huvudet som hon ville skriva ned, berättar hon. Men hon trodde länge att hon aldrig skulle bli en ”riktig” författare.

Familjen tillbringade somrarna på Ornö. Skärgård och båtliv blev tidigt viktiga inslag i Sonjas liv och har följt med genom alla år.

– Mitt första minne är från fyraårsåldern. Det var första gången jag var på sjön, jag seglade med min pappa. Jag kommer ihåg att det var så fascinerande.

Lite längre fram i livet tyckte hon om att segla ut ensam. Det var befriande att lämna allt, och bara ha uppgiften att sköta båten.

Sonja gifte sig vid 19 års ålder och när hon var 30 hade hon sex barn. Hon hade fullt upp och ingen tid över för att skriva.

– Jag glömde bort att det var så roligt, säger hon. Men i 40-årsåldern kom jag i gång igen. Jag minns att jag satt och tänkte på en segelfärd, och kom på att det där skulle jag kunna skriva om.

Sonja började skriva kåserier och artiklar i Kryssarklubbens tidning. Så småningom blev det många egna böcker. Som ”Pionjärer vid ritbordet”, som handlar om båtbyggeri och alla svenska båtkonstruktörer, och ”Blå horisont” som berättar seglingens historia.

När hon var i 80-årsåldern bestämde hon sig för att även skriva om geologi. Hon gick en kurs på universitet för att lära sig mera om ämnet.

– Jag hade själv alltid funderat över vad det är för skillnad på gnejs och granit, säger Sonja. Min lärare i skolan sa att de bestod av samma ämnen.

Svaret på det, och mycket annat om stenar, finns i Sonjas barnbok ”En sten, en sten...” som kom ut 1998.

Mitt första minne är från fyraårsåldern. Det var första gången jag var på sjön.

År 1934 hade Sonjas pappa Tore Herlin skänkt en båtritning till Kryssarklubben. Men bygget hade aldrig blivit av, och det här var något som Sonja tänkte ofta på. Hon lade ner mycket energi på att få bygget till stånd. Till slut lyckades hon. Båtbyggarskolan på Skeppsholmen i Stockholm började bygga båten, med viss ekonomisk hjälp från Sonja.

2007 var båten klar och döptes – av Sonja – till ”Sonja Toresdotter”. Det kändes bra att så långt senare vara med och förverkliga faderns idé från 30-talet, tyckte Sonja.

När Slussen i Stockholm, som nu byggs om, invigdes 1935 var Sonja med. Och när debatten om nya Slussen drog i gång var hon engagerad.

I ett kritiskt brev till dåvarande finansborgarrådet Sten Nordin 2011 skrev hon att man borde titta på det alternativa förslaget:

”Kritik ska väl bemötas – inte köras över” skrev Sonja. Och ”jag minns när nuvarande Slussen kom till. Det gick en suck av lättnad genom hela staden – äntligen en lösning – för all framtid! Vi behöver ju en ny suck av lättnad – inte ruvande ånger!”

I dag bor Sonja i en lägenhet på Nockebyhöjdens äldreboende i Bromma. Den senaste tiden har hon förberett födelsedagsfirandet, som ska ske i äldreboendets lokaler. 80 personer kommer och det blir inte kaffe och kakor utan champagne, jordgubbar och ost, har Sonja bestämt.

Efter en stroke för några år sedan har hon lite problem med talet och rörelseförmågan, men har tränat och blivit bättre, går med rullator och klarar mycket själv.

Hur mår du i dag?

– Jag mår rätt bra, svarar Sonja. Jag har just skrivit ett brev till kocken här, med lite råd om hur man kan laga gammaldags svensk mat.

Sonja Herlin

Gratuleras till: Fyller 100 år den 15 juli 2017.

Gör: Är författare.

Bor: I Bromma, Stockholm.

Familj: Fem barn i livet, ett har avlidit. 19 barnbarn och 20 barnbarnsbarn.

Böcker i urval: ”Blå horisont” om seglingens historia. ”Pionjärer vid ritbordet” om båtbyggarkonsten. ”Sonjas bästa”, en samling kåserier. ”En sten, en sten...”, en barnbok om geologi. ”Tingen tar till orda”, om föremål och minnen, skrev Sonja vid 90 års ålder när hon flyttade till en mindre lägenhet och måste välja vad hon skulle ta med. ”Mörkret är sig likt”, den senaste boken, är en roman som kom ut 2014 och som har sin utgångspunkt i ett gammalt brev som Sonja fann.