Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Tinne Vilhelmson Silfvén

Tinne Vilhelmson Silfvén med favorithästen Don Auriello (Anton kallad) som hon har tränat sedan 2010. Som ekipage är de bäst i Sverige.
Tinne Vilhelmson Silfvén med favorithästen Don Auriello (Anton kallad) som hon har tränat sedan 2010. Som ekipage är de bäst i Sverige. Foto: Ingrid Borggren

Dressyrintresserade ser henne oftast i svart hatt, frack och vita handskar. Tinne Vilhelmson Silfvén har älskat hästlivet sedan hon var barn. Vid 50 är hon en av de bästa i världen.

Visst luktar det häst, den där trygga, mustiga doften, men stallet är fräscht och välstädat som på en ordinär förskola och var sak har sin bestämda plats. Med 25 hästar som ska ridas ordentligt ett par gånger varje dag kan inte betsel, träns eller annan utrustning slarvas runt.

Tinne Vilhelmson Silfvén är en av Sveriges mest namnkunniga dressyrstjärnor, tidigare rankad världssexa med sju OS i bagaget. Den skönhet hon tävlar mest med just nu, Don Auriello, även kallad ”Anton”, sticker nyfiket ut sitt stora huvud genom gallret i sin box.

Hans mule är förföriskt len, men herregud vad stor han är! Tinne själv ser ganska liten ut bredvid. Är hon aldrig rädd?

– Rädd ska man ju inte vara, men respekt ska man ha och man ska använda sitt förstånd och sin instinkt. Hästar är aldrig elaka, men de kan bli skrämda, och då är de stora.

Har du blivit biten någon gång?

– Biten och trampad, det blir man ibland, men inget allvarligt. Små kärleksnyp mest.

För en icke invigd betraktare är ett väl fungerande dressyrekipage inte bara vackert att titta på, det framstår också som att ryttarna kan det där med att ”prata med hästar”.

– Vi gillar förstås att vara med djur, men det finns inget hokus pokus. Det är ett rakt, enkelt och tydligt signalspråk.

– Jag måste alltid vara ledaren, men självklart lyssna till hur hästen reagerar och läsa av i vilken sinnesstämning den befinner sig, och hur jag ska bemöta det, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Det är fantastiskt när man får till det där hundraprocentiga samspelet, när jag bara behöver tänka en sak så har hästen förstått.

Varje häst är en individ, och en ny utmaning. Det är därför hon fortfarande tycker att det är så roligt efter alla år. Hästarna är olika när det gäller att svara på kommandon, hur de fungerar i tävlingssituationer och vad gäller inlärning.

– Anton, till exempel, han gillar uppmärksamhet och att vara i centrum när alla tittar på honom. Han växer när han kommer in på en stor bana, han åmar sig nästan.

– Sedan kan man ha en blyg häst som blir lite rädd och lätt reagerar på rörelser runtomkring och tappar fokus från sin ryttare. Det gör inte Anton.

Den ena hästen behöver tävla mycket för att vänja sig och vara på topp, en annan fungerar bättre om den inte tävlar så mycket, utan kan ha glädjen med sig när den väl kommer ut.

Så finns det hästar som är lite väl avslappnade, som man som ryttare måste föra över energi till. Anton däremot är lite het och nervig, med mycket energi.

– Jag gillar när de är arbetshungriga. Han har bråttom att göra allting på en gång och det passar mig bra. Jag är ju ingen kraftryttare utan jobbar mycket med mjukhet.

Även om Tinne och Anton är rankade som svenskt toppekipage, och båda har stark tävlingsdrift, så samlar Tinne inte segrar i första hand, utan säger som Stenmark: ”Det perfekta åket är viktigare än resultatet.”

– Det är fantastiskt när man får till det där hundraprocentiga samspelet, när jag bara behöver tänka en sak så har hästen förstått.

Fast en seger smakade lite extra gott, vid FEI Nations Cup i Rotterdam 2012. Där deltog den holländska världsstjärnan Anky van Grunsven, en ikon i dressyrkretsar.

– Det var min första riktigt stora seger med Anton. Jag har sett Anky som en som man inte kan slå, jag var chockad själv över att jag kunde vinna där.

Tinne Vilhelmson är född in i hästvärlden. Mamma red dressyr och Tinne började rida som sjuåring. Hon började tävla tidigt, och deltog i sitt första OS, Barcelona 1992, när hon var 24 år gammal.

Hon flyttade runt på olika hästgårdar runt Stockholm med eget företag som hästtränare under ett antal år, tills hon en dag år 2000 kontaktades av företagaren Antonia Ax:son Johnson.

Antonia behövde hjälp med att utbilda en häst, och efter att hon och Tinne träffats en eftermiddag i ett kallt ridhus (de klickade direkt) blev det bestämt: Tinne skulle inte bara utbilda Antonias häst, utan flytta in i en flygel på Lövsta gård och bli chef för hela hästverksamheten.

– Jag är i princip anställd för att tävla och rida, jag får behålla de bästa hästarna och kan tävla så mycket som jag bedömer är bäst för varje häst. Tack vare Antonia lever jag min dröm.

Tinne Vilhelmson Silfvén

Gratuleras till: Fyller 50 år den 12 juli.

Gör: Är en av Sveriges främsta dressyrryttare, har deltagit i sju OS. Chef för hästverksamheten på Lövsta stuteri norr om Stockholm.

Familj: Maken Jan Silfvén och sonen Lucas, 15.

Så firar jag: ”Vi är i Skåne då, inför hästtävlingarna i Falsterbo, så dagarna före firar jag i Torekov med familj och några vänner där.”

Senast lästa bok: ”Jag läser just nu ’Den som går på tigerstigar’ av Helen Thorfinn. Den handlar om ett par som hamnar i diplomatvärlden i Bangladesh, om kulturkrockar och svenska värderingar.”

Drömmer om: ”Något som jag vill göra, som inte går att kombinera med hästlivet, är att resa till speciella platser och uppleva olika kulturer.”