Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Henrik Sventelius

SAS förre chefspilot Henrik Sventelius, Malmö, har avlidit i en ålder av 83 år. Hans hustru Lola avled 1993; Eva en andra livskamrat 2003. Hans närmaste är barnen Fredrik och Maria och syskonen Håkan, Katarina och Eva, alla med familjer.

Henrik föddes och växte upp i Sköldinge i Sörmland i en mycket musikalisk familj. Fadern var kantor. Henrik tog realexamen i Flen och studentexamen i Katrineholm.

Henrik enrollerades i flygvapnet för utbildning till stridspilot. Men efter avslutad utbildning lämnade han som många andra den karriären och sökte sig till SAS. Under mer än 30 år flög han som styrman och kapten alla bolagets flygplanstyper – från DC 3 till Boeing 747. Henrik var en skicklig yrkesman och en mycket ansvarsfull och omtyckt kollega och chef. Detta bekräftade bolagsledningen genom att utse honom till förtroendeposten ”Chief system pilot”. Han var först stationerad på Arlanda och sedan på Kastrup, vilket föranledde familjen att bosätta sig i Skåne. Under några år hade Henrik varit utlandsstationerad i Aten, Damaskus och Wien.

Familjen och vännerna var alltid centrala för Henrik, och han fann det inte svårt att leva pensionärsliv. Han började spela golf, och nådde ett för sin ålder respektingivande handikapp. Han engagerade sig i olika föreningar, Det gladde honom mycket när han några dagar före sin oväntade bortgång kunde ta emot ordens Patriarktecken.

Han förberedde sig att åka till USA och se ett nyfött barnbarns barn. Henrik hade en särskild förmåga att sprida glädje kring sig. Frid över hans minne!