Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Panagiotis Mantalos

Universitetslektor Panagiotis Mantalos, Östra Sönnarslöv, har hastigt avlidit i en ålder av 61 år. Han efterlämnar hustrun Marie, släktingar och vänner i Sverige, Grekland och övriga världen.

Kärleken förde Panagiotis till Sverige och Kristianstad. Vårt minne av hans ankomst är levande och starkt. Vi hade under många år hört berättelser om Maries särbo i Aten. Nu hade han brutit upp därifrån och var redo att bygga ett nytt liv med sin Marie. Så stod han där framför oss, frustande vital och lycklig över att vara framme, hemma.

I Sverige började han om. Han gick igenom de vanliga invandrarjobben och läste svenska. Och så gifte Marie och Panagiotis sig. Köpte hus i Östra Sönnarslöv, som under de följande 25 åren blev den fasta punkten i deras liv. Panagiotis var begåvad och målmedveten. Han kompletterade sina akademiska studier från Grekland till en svensk ekonomexamen. Studierna gav honom den intellektuella stimulans han behövde. Särskilt ämnet statistik fängslade honom och han valde det som ny yrkesbana. Efter doktorsexamen blev han en engagerad universitetslektor på Blekinge högskola, Örebro universitet, Linnéuniversitetet, liksom på Cypern. Hans vetenskapliga idéer resulterade i en jämn ström av artiklar.

Panagiotis var vår vän, och många andras vän. Visst, han kunde säkert skrämma en och annan enbart med sin storlek och bullrande personlighet. Han gillade att debattera – och att provocera! Men den som kände honom fäste sig vid hans omtänksamhet, och nästan ömsinthet, mot människor.

När beskedet om hans död nådde oss kändes det helt overkligt: vi hade ju suttit runt matbordet med honom och Marie bara 14 dagar tidigare. Då hade han varit solbrun och som vanligt fylld av livslust och idéer. Så vill vi minnas honom. Den glade gossen från storstaden Aten som tillsammans med Marie byggde en värld av lycka och trevnad i sitt älskade Östra Sönnarslöv på skånska landsbygden.

Våra tankar går till Marie och till alla de glada möten vi har fått uppleva med henne och Panagiotis.