Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Alla 50-åringar i Västmanland får gratis hälsoundersökning

Foto: Claudio Bresciani/TT

I Västmanland ska alla 50-åringar kallas till en gratis hälsoundersökning, skriver SVT. Syftet är att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Enligt Västmanlands landsting är hälsoundersökningarna en del av deras långsiktiga hälsoinriktade arbete. De senaste siffrorna från Socialstyrelsen visade att hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste bakomliggande orsaken till dödsfall i länet. Samtidigt blir typ 2 diabetes allt vanligare, skriver SVT.

För att fånga upp personer som ligger i riskzonen för att få sjukdomarna genomför landstinget i Västmanland en screening av alla 50-åringar. Hälsoundersökningen är gratis och omfattar provtagning, mätning av blodtryck, längd och vikt samt ett hälsosamtal. Personen får också fylla i ett frågeformulär om sin livsstil.

– Många människor kan leva ett längre och friskare liv om de får hjälp att på ett enkelt sätt ändra sin livsstil. Hälsosamtal har visat sig vara ett effektivt sätt att hjälpa människor som behöver förändra sina levnadsvanor, säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP) i ett pressmeddelande.

Länets vårdcentraler är redan pressade och tvingas hyra in läkare för att klara vården. Men Pernilla Rinsell tror inte att hälsoundersökningarna kommer innebära en extra belastning.

– Jag hoppas att det här kommer att ha god kvalitet och nu har ju inte läkarna ansvar för de här hälsoundersökningarna utan det är annan personal som gör dem, till exempel distriktssköterskor, säger hon till SVT.

År 2015 dog drygt 91.000 personer i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen. Hjärt- och kärlsjukdomar och tumörer var de vanligaste dödsorsakerna för både män och kvinnor.