Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

App ledde polis till familj som gått vilse

Foto: Hasse Holmberg/TT

Polisen i Jönköping larmades av en man som med sin fru och två småbarn hade gått vilse i skogarna utanför Hestra i Gislaveds kommun. Genom att mannen laddade ner en app kunde polisen lokalisera den frusna familjen.

Samtalet från den engelsktalande pappan kom till polisens ledningscentral på söndagseftermiddagen, skriver polisen på sin hemsida. Mannen berättade att familjen befann sig i skogen runt Hestra och hade gått vilse. De frös och det började mörkna. Dessutom hade de med sig två små barn på två och fyra år.

E ledningscentralen fann på råd och fick mannen att ladda ner en speciell app i sin mobiltelefon. Appen innehåller koordinater som polisen kan lägga in i ett kartsystem och därigenom lokalisera den plats där mobilen positionerar, skriver polisen.

Med hjälp av positioneringen kunde polisen hitta den frusna familjen. Det är oklart hur länge de hade varit ute på skogsturen. Men för polisen tog det ungefär en halvtimma från det att mannen hade ringt ledningscentralen klockan 15:22 till att familjen anträffades klockan 15.48.