Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Djupaste vattenfyllda grottan hittad i Tjeckien

Den polske äventyraren Krzysztof Starnawski undersöker världen djupaste grotta.
Den polske äventyraren Krzysztof Starnawski undersöker världen djupaste grotta. Foto: Krzysztof Starnawski / AP

En tjeckisk-polsk expedition har upptäckt världens djupaste undervattensgrotta. Med en robot nådde de 404 meters djup – och ändå var inte botten inom synhåll.

Världens djupaste kända vattenfyllda grotta är Hranická Propast i östra Tjeckien. Det står klart sedan en tjeckisk-polsk expedition på tisdagen, den 27 september, gjorde en lyckad dykning och med en robot tog sig ner tolv meter djupare än det tidigare rekordet, som den 392 meter djupa grottan Pozzo del Marro i Italien innehade.

Det nya rekordet är på 404 meter – minst. Längre än så nådde inte roboten som teamet använde.

– Det var så djupt som repet nådde, men botten var ändå inte synlig, säger en talesperson för expeditionen, enligt tidningen The Guardian.

Den tjeckiska grottan Hranická Propast har varit känd länge, men hittills inte blivit undersökt ordentligt, vilket tidskriften National Geographic berättar om. Den polske dykaren Krzysztof Starnawski började utforska grottan 1999 och han förstod då att grottan kunde sträcka sig djupt ner. Efter att under flera år gjort dykningar nådde han först vid 2014 till ungefär 200 meters djup – där han trodde att botten var.

Då hittade han en extremt smal passage, berättar han för National Geographic, som verkade leda vidare till en annan vertikal tunnel, som var ”kolsvart och kantad av skrovlig kalksten”.

Genom att skicka ner roboten i den nya tunneln nådde den ett djup av 384 meter, vilket var nära det då gällande italienska rekordet.

Men förra året hade den extremt trånga passagen fallit sönder och gjorde det möjligt för en människa att tränga sig igenom. Detta faktum utnyttjade Krzysztof Starnawski och den tjeckisk-polska expedition som utforskade djupet under förra året.

Krzysztof Starnawski dök ner, tog sig förbi passagen, och kom till 265 meters djup. Därifrån kunde han skicka ner en sond och utforskade grottan ytterligare. Då stannade sonden på 370 meters djup.

På tisdagen dök Krzysztof Starnawski återigen till den trånga passagen vid ungefär 200 meter och skickade därifrån ner ännu en robot i djupet.

– Genom detta försök gjordes den största delen av jobbet av roboten. Jag dök ner till 200 meter för att sätta dit en ny lina som roboten kunde följa. Målet var att ge roboten en bra start därifrån till den djupaste delen av grottan, säger han till National Geographic.

Då nådde man till slut rekorddjupet: 404 meter under vattenytan.

Vad tänkte du på under dykningen?

– Jag är alltid fokuserad på uppgiften. Jag har varit i den här grottan många gånger tidigare, och ett dussin gånger till 200 meters djup, så jag kände mig ganska säker. Men den här gången handlade det om att leda roboten genom grottan, säger han till tidningen.

Torbjörn Djuvfeldt, ordförande för Sveriges speleologförbund, tycker att dyket är ”spännande” och berättar att det inte finns några liknande grottor i Sverige.

– Det finns ju undervattensgrottor i Sverige också, men inte som den. Det finns en grotta vid Bjurälven i Jämtland som har karterats till två kilometer, säger han till Dagens Nyheter, och berättar att den trots sin längd samtidigt bara sträcker sig några tiotals meter ner i djupet.

Men den tjeckiska grottan är samtidigt långt ifrån den grotta som sträcker sig djupast ner i marken – det finns ”torra” grottor som går betydligt längre ner.

– Den allra djupaste grottan, den är 2.197 meter djup och ligger i Abchazien, säger han och syftar på Kruberagrottan.

Foto: