Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

EU-förslag: Gratis tågluff på 18-årsdagen

Franskt TGV-tåg lämnar Frankfurt.
Franskt TGV-tåg lämnar Frankfurt. Foto: Michael Probst / AP

Ge alla EU:s ungdomar ett gratis Interrailkort i present när de fyller 18 – för mångfalden och för miljön.

Så lyder ett förslag som Europaparlamentet ska rösta om den kommande veckan.

EU-finansierade tågresor ska få unga att kunna upptäcka Europas mångfald. Det menar Manfred Weber, tysk ledamot för Europaparlamentet, och hans förslag ska den kommande veckan debatteras i församlingen. Det rapporterar den brittiska tidningen The Independent.

Tanken är att ge alla EU:s ungdomar ett Interrailkort som present på deras 18-årsdag, och att låta EU stå för notan. Med kortet ska de kunna tågluffa i de 30 länder som är del av Interrailsamarbetet.

– Det skulle ge unga människor möjligheten att upptäcka skönheten och mångfalden i Europa, sade Manfred Weber tidigare i år i parlamentet, enligt The Independent.

Ungdomar som vill resa i EU-länder som inte täcks av Interrailsamarbetet, som exempelvis de baltiska staterna, Cypern och Malta, ska tillåtas använda exempelvis buss och färja i stället.

Om förslaget blir verklighet skulle det – förutom att ge ungdomarna en erfarenhet av Europas mångfald – även främja tågluffande som ett bra sätt att minska koldioxidutsläppen, står det i förslaget. Efter att det har debatterats kommer Europaparlamentet även att rösta om förslaget den kommande veckan.

I Sverige kostar ett interrailkort för obegränsade resor med tåg i Europa under 30 dagar 4.875 kronor.

Redan har förslaget mött flera positiva reaktioner. Italiens premiärminister Matteo Renzi ska enligt Washington Post vara för förslaget:

– Det är en mycket bra idé, säger han, enligt tidningen.

Ledarna för Europaparlamentets partigrupper har också tillsammans uttryckt sitt stöd för interrailförslaget.

Men samtidigt hörs också negativa röster, enligt The Independent. Skeptiker till förslaget hävdar att det är fel att lägga pengar på gratis tågluffande för ungdomar – beräkningar visar att kostnaden kan bli runt 15 miljarder kronor årligen – när pengarna kan användas till annat:

– Jag är inte helt säker på att detta är EU:s prioritet, sade gruppledaren för den socialdemokratiska partigruppen, Gianni Pittella, enligt tidningen Junge Freiheit.

Dessutom hävdas det att förslaget, om det blir verklighet, skulle gynna ungdomar från de rikare länderna mer än ungdomar från de fattigare, där många inte skulle ha råd att tågluffa även om de fick biljetten betald, enligt The Independent.