Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

”Hemliga tomten” löste föräldrars skulder för obetald skolmat

En nog så hemlig tomte, synlig i delstaten Maine i USA tidigare i december.
En nog så hemlig tomte, synlig i delstaten Maine i USA tidigare i december. Foto: Robert F Bukaty / AP

På skolan säger man sig inte veta vem mannen är, den ”hemliga tomten” (secret santa), som kom in och i ett slag löste alla skulder för skolmat som föräldrar till elever samlat på sig. Därmed försvann de röda siffrorna i grundskolan HW Good Elementarys bokföring för skolluncher.

Det var i onsdags som den anonyme mannen överlämnade en check på 864 dollar, motsvarande cirka 7.930 kronor, inför en häpen Amy Larcinese, rektor för skolan som ligger i västra delen av USA-delstaten Pennsylvania.

Elever från de lägst bemedlade familjerna i upptagningsområdet i västra Pennsylvania har fri skolmat, nära hälften i den aktuella skolan. För övriga familjer gäller att månadsvis betala in till konton för sina barns näringsintag.

Ibland, och då inte minst i juletid när hushållens utgifter skjuter fart, syns röda noteringar på ett och annat av dessa konton, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

– Vi den här tiden på året kan pengabördan bli stor. Den här mannens avsikt var att lätta på den lite grann för berörda familjer, säger en tacksam Janet Sardon, skoldistriktets chefsadministratör, till CNN.

Välgöraren erbjöd sig samtidigt att lägga ut för skolmaten under resten av innevarande läsår för en elev i HW Good Elementary.

Skolan kommer nu att skicka ut ett glädjande meddelande till föräldrar med dåligt samvete för obetald lunchmat.

Den ”hemliga jultomten”, secret santa, utgörs av medborgare som samlar in medel till stöd för slumpvis utsedd enskild person eller grupp, i form av en gåva eller pengar som överlämnas anonymt. Jultraditionen är vanligast i västvärlden, i länder som USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Irland och delar av Österrike.

På internet finns en rad kontaktforum för aktiviteten, exempelvis Secret santa organizer.com.