Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Inte bara elände 2016 - här är årets goda nyheter

De sorgliga och svåra nyheterna från året har knappast undgått någon. Men 2016 har också bjudit på framsteg - i stort och smått. Här är årets goda nyheter.

Fred i Colombia, klimatavtal i kraft och hårt arbete mot kvinnlig könsstympning i flera västafrikanska länder. De positiva nyheterna från 2016 är både stora och många. På hemmaplan märks bland annat förbättrade skolresultat för Sveriges elever och att ett homosexuellt par för första gången fått adoptera ett barn från ett annat land.

DN listar några av årets bästa nyheter.

Fred i Colombia

Efter många om och men antogs fredsavtalet i Colombia efter 52 års krig. Processen hade då gett landets president Juan Manuel Santos Nobels fredspris, trots att det första avtalet hade röstats ner i en folkomröstning.

Solceller runt jorden

Ett helt solcellsdrivet flygplan flög jorden runt på fyra månader. ”Vi har rest 40.000 kilometer utan bränsle. Nu är det er tur att ta det vidare”, sa en av piloterna vid landning.

Adoptionspionjärer i Sverige

Ett homosexuellt par i Sverige ska för första gången få adoptera barn från ett annat land. Enligt svensk lag har adoption från utlandet varit tillåtet för homosexuella par sedan 2003 - men i praktiken har det varit näst intill omöjligt. Under hösten fick paret ett positivt besked.

Ställningstagande mot könsstympning

Över 300 samhällen i de västafrikanska länderna Guinea, Guinea-Bissau, Mali och Mauritanien deklarerar sig fria från kvinnlig könsstympning under december 2016, berättar nyhetsbyrån Reuters. Länderna är några av de i världen där flest kvinnor har utsatts för de svåra ingreppen. Enligt Unicef tros kvinnlig könsstympning varje år drabba fler än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år, världen över.

Svenska skolelever levererar

Den negativa trenden i svenska elevers resultat har vänt. Både Timss-rapporten i november och Pisa-rapporten i december pekar på en uppåtgående kurva i resultaten. Är du smartare än en åttondeklassare? Testa dig själv på frågorna från Timss.

Franskt plastnej

Den 1 juli förbjöds plastpåsar i franska butiker. Varje år används 17 miljarder plastpåsar i Frankrike, 8 miljarder av dem slängs i naturen. EU har beslutat att alla medlemsstater ska minska sin förbrukning av tunna plastbärkassar. I Sverige är målet att användningen ska minska med mer än hälften till år 2025.

Segervrål från tigrarna

Beståndet av tigrar i världen ökar för första gången på decennier. År 2010 fanns det 3 200 tigrar i världen - år 2016 uppskattas siffran till 3 900. ”Det är glädjande och ett kvitto på att vi kan rädda arter och livsmiljöer när regeringar, lokalsamhällen och naturvårdare arbetar tillsammans”, kommenterade Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Tillsammans för klimatet

Klimatavtalet som undertecknades i Paris i slutet på 2015 trädde under hösten 2016 i kraft. Nu är det upp till bevis för världssamfundet att omsätta ord i handling.