Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Kidnappad bebis hittad efter 18 år

Foto: Christine Olsson/TT

När Kamiyah Mobley var nyfödd kidnappades hon från ett sjukhus i Florida. Nu har hon hittats vid liv – 18 år senare, skriver CNN.

– Det här är fallet liknar inte något som vi har sett i det här landet på väldigt länge, säger sheriffen Mike Williams i Jacksonville i South Carolina, USA till tevekanalen.

Kamiyah Mobley fördes bort av en kvinna som kom in till avdelningen där Kamiyah Mobley och hennes nyförlösta mor befann sig i juli 1998. Kvinnan som var iklädd sjukhuskläder och handskar uppgav att hon var hälso- och sjukvårdspersonal och väckte därför ingen misstanke. Strax därpå hade kvinnan försvunnit spårlöst och tagit Kamiyah Mobley med sig.

Fallet med den bortrövade bebisen har engagerat många. Under årens lopp har polisen i South Carolina fått in över 2.500 tips till ”National Center for Missing and Exploited Children”. Helt nyligen kom ytterligare två tips som ledde fram till att gåtan med försvunna Kamiyah Mobley kunde få ett svar. Det berättade Mike Williams på en presskonferens på fredagen, skriver CNN.

Tipsen ledde poliserna till en adress i staden Walterboro, som också ligger i South Carolina. Där hittade de en 18-årig flicka och en kvinna. Ett dna-test bekräftade 18-åringen var barnet som hade kidnappats 1998 och Gloria Williams, 51, kunde gripas misstänkt för människorov.

Mike Williams säger till CNN att Kamiyah Mobley har levt med ett annat namn och i tron att Gloria Williams var hennes rätta mor. Hon får nu hjälp att bearbeta händelsen.

– Hon tar det så bra som man kan tänka sig, men har en hel del att bearbeta och fundera över, säger sheriffen till CNN.

Polisen har valt att inte gå ut med Kamiyah Mobleys nuvarande namn för att skydda hennes identitet.

Enligt sheriffen verkar Kamiyah Mobley inte ha lidit någon psykisk eller fysisk skada av händelsen. Hon ska vara som de flesta andra 18-åringar.

Mobley biologiska föräldrar och mormor var oerhört glada men chockade. De ser nu fram emot att få träffa Kamiyah Mobley, sade sheriffen.

Mamman fick ett skadestånd för kidnappningen på 1.500.000 dollar från sjukhuset University Medical Center, uppger CNN. Hon har sedan dess fått tre barn.