Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

”Musikhjälpen” drog in över 49 miljoner – och Howlin’ Pelle får äta i lugn och ro

Årets upplaga av ”Musikhjälpen” slog rekord i insamlade pengar. Temat i denna omgång var att ”alla barn i krig har rätt till skolan” – pengarna ska nå ut i världen för att säkra barns skolgång, även om kriget finns i deras vardag.

Inte minst gäller detta barn i Afghanistan. Freschta Dost vet – hon var tio år och bodde med sin familj i huvudstaden Kabul när talibanerna stängde alla flickskolor. Denna våldsamma rörelses religiösa extremister anser att flickor inte ska gå i skolan, de ska undanhållas kunskaper, de ska inte delta i samhällslivet på samma villkor som sina jämnåriga pojkar.

”Jag var en sån som egentligen tyckte skolan var tråkig, men i samma sekund som jag berövades möjligheten att gå kvar så fattade jag hur mycket det betyder att få gå i skolan”, säger hon i en berättelse som återfinns på Musikhjälpens Facebooksida.

När sändningarna avslutades på söndagskvällen och programledarna fått lämna glasburen i Örebro hade totalt 49.003.745 kronor samlats in. Det är nästan 18 miljoner mer än fjolårets rekordsumma på 31.105.000 kronor.

Rekord blev det även i antalet engagemang: 312.000 stycken.

Kent, bandet som nu definitivt lämnat scenen, blev mest önskade artist, och deras ”Utan dina andetag” veckans mest önskade låt.

Sedan klockan 20 i måndags till klockan 20 på söndagen, under 144 timmar på raken, har programledartrion Kodjo Akolor, Little Jinder och Howlin’ Pelle Almqvist hållit igång insamlingen.

– Ja, eller fram till 20.37, som det blev, säger Howlin’ Pelle, som gav sig in på något helt nytt när han klev in i ”buren” på Stortorget i Örebro, under veckan omdöpt till ”Kärlekens torg”.

Hur var det?

– Det var… lite mat och lite sömn, lite som jag var van vid som yngre. Men också en slags berg och dalbana: positivitet, tre fruktansvärda människoöden, trams med folk, någons pappa som dött, en glad låt, breakdans, Sida som berättar att hälften av världens barn lever i nöd, säger Howlin’ Pelle – till vardags frontfigur och sångare i bandet The Hives – till DN i telefon någon timme efter ”frisläppandet”.

Nu blev det ett rejält pengamässigt lyft för ”Musikhjälpen” 2016: upp från förra årets 31 miljoner kronor till nu 49 miljoner kronor.

– Det handlar inte om programledarna, det är de som skänker som skapar detta, även om vi förstås kan inspirera, säger Howlin’ Pelle.

Återkommande inslag underströk vad insamlingen handlade om: ”Alla barn i krig har rätt till skolan.”

– Det blev lyckat, det betyder pengar till viktiga syften, det handlar inte om mig. Var femte grej vi körde var en expert som uttalade sig, eller en resereporter som visade vad som händer där ute, där barnen finns, de som behöver sin skolgång.

Vad ska du göra nu?

– Äta.