Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Nikolai föddes på 12 000 meters höjd

Flygplanets kapten Kurt Mayer håller det nyfödda barnet, som fått namnet Nikolai.
Flygplanets kapten Kurt Mayer håller det nyfödda barnet, som fått namnet Nikolai. Foto: Pressbild/Deutsche Lufthansa

Flygningen LH543 från Bogota till Frankfurt den 26 juli utökades med en fripassagerare mitt under flygningen. En resenär fick plötsligt värkar och på nästan 12.000 meters höjd föddes en pojke. Förlossningen gick bra och många i besättningen fick hjälpa till, rapporterar Lufthansa.

När mamman, en 38-årig kvinna från Bulgarien, fick värkar inrättade kabinpersonalen ett provisoriskt BB i den bakre delen av planet, en Airbus A340. Passagerare som satt i bakre delen av planet stuvades om till andra lediga sittplatser, skriver Lufthansa i ett pressmeddelande. En skärm installerades för att förlossningen skulle kunna ske så avskilt som möjligt. Lyckosamt nog fanns också tre läkare bland passagerarna, som kunde övervaka förlossningen.

Pojken, som fick namnet Nikolai, föddes klockan 12:37 onsdagen den 26 juli. Han förlöstes utan några komplikationer drygt 11.800 meters höjd ovanför Nordatlanten. Planet valde dock att göra ett stopp i Manchester för att mamman och bebisen skulle få tillgång till sjukhusvård.

Mamman tackade teamet av kabinpersonal för att de hjälpt henne genom förlossningen och namnet Nikolai, som sonen fick, togs av en av läkarna som hjälpt henne och barnet. Förlossningar på flygplan tillhör annars ovanligheten. Sammanlagt har Lufthansa haft 11 födslar ombord sedan 1965.

– Jag har aldrig upplevt något sådant under min 37 års yrkesliv, säger Kurt Meyer, flygkapten på flyget.

– Hela besättningen gjorde ett fantastiskt jobb. Det här var ett bra lagarbete, där alla bidrog, Efter landningen gick jag genast till modern och det nyfödda barnet för att välkomna honom till världen. Bortsett från min egen sons födelse var detta det mest rörande ögonblicket i mitt liv, säger Kurt Meyer.