Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Nio ljusglimtar från 2016

Ian Burkhart.
Ian Burkhart. Foto: Ohio State University

Terrordåd, polarisering i samhället och rekordmånga mord. 2016 kommer mest av allt bli ihågkommet som de tråkiga nyheternas år.

Men allt var inte dåligt. DN:s Kristoffer Örstadius blickar tillbaka på nio ljusglimtar från året som gått.

Foto:

1. Teknik gav förlamad tillbaka sin handrörelse

För första gången har forskare genom avancerad teknologi lyckats ge en helförlamad person tillbaka förmågan att röra handen. Bara genom att tänka tanken kan 24-årige Ian Burkhart nu plocka upp en sked, spela ”Guitar Hero” eller dra ett kreditkort.

Forskningen har beskrivits som en milstolpe. Förhoppningen på sikt är att personer som drabbats av förlamning återigen ska kunna röra armar och ben.

Läs mer: Teknik gav förlamade Ian tillbaka sin handrörelse

2. Den svenska ekonomin går starkt framåt

Det går bra för svensk ekonomi. Arbetslösheten låg i november på 6,8 procent, lägre än på flera år. Två år tidigare var arbetslösheten 7,9 procent.

Även ungdomsarbetslösheten minskar – från 22,2 i november 2014 till 17,9 i november 2016.

Tillväxten för fjärde kvartalet i år låg på 2,8 procent jämfört med samma period förra året. De största bidragen till BNP-ökningen kommer från hushållens konsumtion och exporten.

Även på Stockholmsbörsen är glädjen ett faktum. I år har indexet ”OMX Stockholm 30” ökat med nästan sex procent.

3. Allt fler överlever cancer i Sverige

Dödligheten i cancer minskar något i Sverige, trots att allt fler cancerdiagnoser ställs. Utvecklingen beror delvis på att cancerdiagnoser ställs i tidigare skede, vilket oftast innebär en bättre prognos, men det beror också på att vården blivit allt bättre på att behandla cancer.

Den positiva utvecklingen beskrivs i Folkhälsomyndighetens årsrapport över hälsoläget i Sverige. Här finns också fler glädjande nyheter: medellivslängden fortsätter att öka och såväl användning av tobak som konsumtion av alkohol minskar i befolkningen i stort.

Foto: Solar Impulse 2 /Stringer/AFP Foto: AFP

4. Första solcellsdrivna planet flög jorden runt

Det solcellsdrivna planet Solar Impulse 2 korsade i somras fyra kontinenter, två oceaner och tre hav – utan en droppe bensin. Det är därmed det första solcellsdrivna flygplanet som klarat en jorden runt-resa. Förhoppningen är att projektet innebär startskottet för miljövänlig flygtrafik.

Över 17 000 solceller monterade på vingarna producerade energi som räckte för att driva planet.

Läs mer: Cirkeln sluten för soldrivet plan

5. Antalet anmälda villainbrott minskar

Allt färre villainbrott anmäls i Sverige. Under årets tre första kvartal anmäldes 7 534 villainbrott till polisen, jämfört med 8 010 villainbrott motsvarande period förra året.

Det framgår av ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är oklart vad minskningen beror på.

6. Besked: Polio nästan helt utrotat

År 1988 fanns polio aktivt i 125 länder och förlamade 350 000 barn – närmare tusen barn varje dag. Sjukdomen är oerhört smittsam och allvarlig.

I år meddelar hälsoexperter att det inom sex månader är möjligt att helt utrota sjukdomen på jorden.

Hittills i år har ett 30-tal personer drabbats av polio. Förut fanns sjukdomen i 125 länder, nu bara i tre: Pakistan, Afghanistan och Nigeria.

Bakom minskningen ligger utbyggda rutinvaccineringsprogram och massiva kampanjer.

7. Skolan både bättre och mer attraktiv

Två internationella kunskapsmätningar visar samma sak: De svenska skolresultaten vänder uppåt.

Efter många år av dystra rapporter tycks det alltså ha skett ett trendbrott. När den förra Pisa-mätningen presenterades 2013 kom resultatet som en chock. Svenska elevers resultat föll som en sten, mest i hela OECD. Den nya Pisa-rapporten från december i år visade att resultaten stiger inom både matematik och läsförståelse. Trendbrottet bekräftas även av den så kallade Timss-rapporten.

Fler positiva rapporter från skolans värld under året: Allt fler personer söker sig till lärarutbildningarna. Dessutom minskar avhoppen från läraryrket.

Läs mer: Ny Pisa-mätning: Skolresultaten vänder uppåt

8. Bevisat: Det finns svarta hål

Gravitationsvågor förutspåddes i Albert Einsteins allmänna relativitetsteori. Efter årtionden av sökande hittades de till slut av forskare vid Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory.

Upptäckten beskrivs som ett stort genombrott i fysikforskningen. De uppmätta gravitationsvågorna är ett första beviset på att svarta hål verkligen finns.

Läs mer: Första beviset på att svarta hål verkligen finns

Foto: Foto: Michael Vickers/Maverick/REX

9. Fler vilda tigrar i världen

För första gången på flera decennier ökar antalet vilda tigrar. I Indien har stammen ökat från 1 706 till 2 226 tigrar, i Nepal från 121 till 198, i Bhutan från 75 till 103, och i Ryssland från 360 till 433.

År 2010 enades alla länder med livskraftiga tigerpopulationer om ett långsiktigt mål: att arbeta för att fördubbla antalet tigrar i det vilda till 2022, från drygt 3 200 till cirka 6 000.

När halva tiden nu har gått tycks det alltså gå åt rätt håll. Det finns nu 4 000 tigrar i världen.

Trenden är däremot inte enbart positiv. I en del länder fortsätter antalet tigrar att minska.

Läs mer: Vilda tigrar ökar i antal