Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Trots torkan – här hittar du svampen

Foto: Evelina Attervall

Torkan har slagit ut svampen. Det säger Michael Krikorev, mykolog. Tipset för den som ändå vill hitta skogens guld är att kolla SMHI:s nederbördskartor.

Svamp finns ändå lokalt samt i Skåne och Blekinge. Blåbärsskörden väntas också blir skral i Norrland.

Årets ganska torra sommar har gjort att svamptillgången i de svenska skogarna är väldigt ojämn. Rapporter om svampfynd verkar mest komma från i Skåne eller Blekinge. Mest sällsynt verkar svampen vara i östra delen av landet, där nederbörden varit skral.

– I början av svampsäsongen var läget bra i Blekinge, Skåne och på västkusten. Och här verkar man fortfarande hitta svamp. Men i östra delen av landet, främst Sörmland, Stockholm och Uppland har det varit för torrt och blåsigt. Själv befinner jag mig på Gotland och här har den svamp som kom i början av juli torkat bort, säger mykologen Michael Krikorev, som också driver sajten svampguiden.com.

– Svampen behöver en riktig rotblöta, men hoppet är inte ute. Den riktiga svampsäsongen sker först i september. För den som vill hitta svamp så finns det flera sidor på Facebook och SMHI:s nederbördskartor är också bra. Även om det varit torrt i ett större område kan det finnas lokala platser där det kommit mycket regn. Bäst är att hitta sådana platser där det regnat ordentligt för två eller tre veckor sedan, fortsätter Michael Krikorev.

Här några tips för de som vill hitta mer svamp-information på nätet:

  • SMHI har nederbördskartor för cirka 40 dagar bakåt. Här finns länken för riket.
  • Facebook-gruppen "svamp-klapp" är också att rekommendera. Här visar gärna plockare sina fynd, dock redovisas sällan platser. (Gruppen är inte öppen, men det går ganska fort att få tillgång till tjänsten.)
  • Artportalen.se finns alla typer av biologiska fynd, även svampar. Lite meckig att söka i, men här finns ofta fynd med geografiska platser angivna, inte med GPS-angivelser, men på kilometern när.
  • Svampguiden.com har utförliga beskrivningar av ett hundratal ätbara svampar.
  • Läs mer: Fler tips som hjälper dig att fylla svampkorgen.

Är det några svampsorter som många missar?

– Flera kremlor är mycket goda och borde plockas av fler. Nyligen fick vi in en svamprapport där någon funnit mandelriska utanför Hässleholm. Det är en svamp, med smak av skaldjur, som många älskar eller ogillar. Mandelriska är en delikatess.

När det gäller årets blåbärssäsong så har nattfrost slagit ut blomningen i Norrland, vilket DN skrivit om tidigare. Däremot är tillgången på blåbär ska vara normal i Göta- och Svealand, dock inte så bra som rekordåret 2016, rapporterar SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.