Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Undersköterskor får tillbaka titel och högre lön

Foto: Emma Eriksson

Undersköterskorna i Örnsköldsviks äldreomsorg fick glädjande besked. De får tillbaka sin yrkestitel – och en löneökning på i genomsnitt 500 kronor, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

– Äntligen. Det är på tiden att den här yrkesprofessionen får ett lyft, säger Ruth Bergström, lokal ordförande i fackförbundet Kommunal, till tidningen.

Undersköterskor som arbetar inom kommunen har trots medicinsk utbildning klassats som vårdare. När benämningen försvann i Örnsköldsvik är inte klarlagt, men troligen var det i samband med Ädelreformen i början på 1990-talet när kommunerna tog över ansvaret för vård och omsorg av äldre, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Men nu ska det bli ändring – igen.

Bakgrunden är ett centralt avtal mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Kommunal som slöts i våras om en satsning på undersköterskorna. Inför årets löneförhandlingar gjorde Örnsköldsviks kommun därför en kartläggning för att ta reda på antalet utbildade undersköterskor, och då framkom att de var många fler än tidigare känt.

För de 1.240 fackanslutna undersköterskorna innebär upptäckten att de både får tillbaka sin yrkestitel och ett lönelyft på minst 520 kronor. De 930 som jobbar inom äldreomsorgen kommer dessutom att (åter) få titulera sig undersköterska.

Omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S) välkomnar nyordningen.

– Det är fullt rimligt att undersköterskor premieras och hamnar på en annan lönenivå. Att det finns en karriärstege även inom omsorgen, säger hon till Örnsköldsviks Allehanda.

Nu hoppas hon att det ytterligare ska öka intresset för att gå vård- och omsorgsprogrammet som finns på Örnsköldsviks gymnasium.