Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Upptäckte bomb – nu är de hjältar i hemstaden

Lee Parker visar var han fann ryggsäcken, på soptunnan inte långt från järnvägsstationen i Elizabeth. Den tidigare hemlöse, nu ”hometown hero”, har nyligen kunnat flytta in i ett litet hotellrum i hemstaden.
Lee Parker visar var han fann ryggsäcken, på soptunnan inte långt från järnvägsstationen i Elizabeth. Den tidigare hemlöse, nu ”hometown hero”, har nyligen kunnat flytta in i ett litet hotellrum i hemstaden. Foto: Julio Cortez / AP

Livet har förändrats en hel del för Lee Parker och Ivan White sedan de förra söndagen tog hand om en övergiven ryggsäck, placerad på en soptunna. Ryggsäcken visade sig innehålla en tidsinställd bomb. När de upptäckte det, tog de den till en undanskymd plats och larmade polisen.

Hyllningarna tycks aldrig ta slut efter deras resoluta agerande, där de med fara för sina egna liv såg till att rörbomben – som skulle ha kunnat sprida död i Elizabeth, en stad i USA-delstaten New Jersey, strax intill New York – flyttades undan från platsen nära en järnvägsstation, för att inte folk skulle komma till skada om den briserade.

– Jag fick ögonen på en ryggsäck, en fin sådan, bra för mig att ha mina ägodelar i. Den var rätt tung. När jag skulle göra mig av med innehållet så såg det märkligt ut, jag trodde först att det var dekorerade stearinljus. Så jag lät det glida ner i säcken igen och överlät till Ivan, som har varit vid flottan och vars bedömningar väger tungt för mig, att ta en titt, säger Lee Parker i en video som nättidningen NJ.com publicerat (återfinns en bit ner i texten).

När White förstod att ryggsäcken innehöll en bomb, säger han till Parker:

– Vi måste ta oss till polisstationen nu direkt. Han frågade varför. Jag sade: Det där är en bomb.

Rörbomben antas ha placerats ut av Ahmad Khan Rahami, den 28-åring från Elizabeth som polisen kunde gripa förra måndagen efter en eldstrid. Han misstänks även ligga bakom den bomb som två dagar tidigare upptäcktes i kustnära staden Seaside Park i New Jersey och den kraftiga bomb som detonerade på Manhattan i New York senare samma dag.

Parker och White kallas nu ”hometown heroes” (hemstadens hjältar) och via ett upprop på en Gofundme-sida på nätet samlas pengar in till dem, rapporterar tv-stationen NBC New York.

Stödet är välkommet, inte minst för Lee Parker som sedan flera år tillbaka är hemlös. Eller var, ska sägas – i dagarna har 50-åringen kunnat flytta in i ett litet hotellrum med pentry som studenter och personal vid Kean University skaffat till honom, rapporterar NJ.com.

Ett tredje initiativ, genom lokala välgörenhetsorganisationen At Heart's Length, spär på ”hittelönen” med än fler dollar, enligt samma tidning.

När herrarna rör sig på stan kommer invånare som känner igen dem – vilka uppenbarligen har blivit många – fram och uttrycker sin tacksamhet för det resoluta agerandet förra söndagen.

På tisdagen (dagen då denna artikel publiceras) kommer Lee Parker och Ivan White att officiellt hedras vid en ceremoni i stadshuset. Borgmästare J Christian Bollwage ska då överlämna stadens plakett till hjältarna.