Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

USA:s vilda hästar och åsnor lämnas i fred

Vilda hästar på språng i Arizona.
Vilda hästar på språng i Arizona. Foto: Megan Farmer/AP

Upprörda djurrättsaktivister kan ta det lugnt; rekommendationen från en federal myndighet om att tiotusentals vilda hästar och åsnor borde avlivas kommer inte att följas av den myndighet som har att hantera USA:s stora population av vilda hästar och åsnor.

Amerikanska regeringen gjorde i veckan klart att Bureau of Land Management, den federala myndighet som ansvarar för förvaltningen av statligt ägd mark runtom i USA, inte ska följa det råd från en annan federal myndighet som säger att de cirka 45.000 vilda hästar och åsnor som finns i statligt förvar bör avlivas eller säljas. När förslaget blev känt i fredags följde något av en folkstorm: 118.000 amerikaner har hittills skrivit under ett upprop med krav om att stoppa planerna.

”Ett vansinnigt råd”, ”en fullständig frånsägelse av ansvar” och ”en slags ’slutlig lösning’ ”, är några av de omdömen som kommit fram ur folkdjupet.

– Vi kommer inte att ändra vår policy, vi kommer varken att sälja till slakt eller avliva friska hästar, säger Tom Gorey, talesperson för Bureau of Land Management, enligt tidningen New York Times.

I tio delstater i västra USA beräknas det sammanlagt finnas 67.027 vilda hästar och åsnor. Största populationen återfinns i ökenstaten Nevada, där 31.979 hästar och 2.552 åsnor strövar fritt över vidsträckta landområden, enligt senaste inventeringen.

Hanteringen av de cirka 45.000 vilda djur som återfinns i inhägnader och på betesmarker runtom i USA beräknas kosta staten cirka 49 miljoner dollar årligen.