Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Alkoholläkare: En del har hemska kval och gruvlig ångest

Foto: Magnus Hallgren

Till alkoholmottagningen på Riddargatan i Stockholm kommer ibland människor som på fyllan gjort saker som fått stora sociala konsekvenser. För många blir det ett vägval. ”En del kontakter hos oss börjar med att någon gjort ett riktigt magplask”, säger överläkare Sven Andréasson.

Riddargatan 1 är en enhet inom Beroendecentrum Stockholm och är särskilt inriktad på korta behandlingar för personer med alkoholproblem. Oftast handlar det om samtal under ungefär tre månaders tid.

– En del kontakter börjar med att det har inträffat något riktigt magplask där personen varit kraftigt berusad och sagt väldigt sårande saker, även om det inte är jättevanligt, säger överläkare Sven Andréasson.

Vissa personer som personalen möter har svår ångest över saker de gjort när de var berusade.

– De har hemska kval och kan ha gruvlig ångest. Ofta med ett inslag av minnesförlust. Oftast är det deras partner som uppdaterar dem om vad de har sagt eller gjort. En riktig blackout är ju väldigt obehaglig, säger Sven Andréasson.

Kvinnor ser ut att kunna tåla lite mer alkohol utan att hamna i problem.

Behandlingen går ofta ut på att minska riskerna för att det ska hända igen, och på att patienten ska erövra kontrollen över sitt drickande. Det blir ett vägval för många, och en del slutar dricka helt. De flesta väljer dock exempelvis kbt-behandling för att begränsa takten och mängden i drickandet.

– Vissa känner att de varit med om något som de aldrig vill uppleva igen och slutar helt att dricka alkohol för att de inte vill ta den risken. Men de flesta drar inte den radikala slutsatsen utan vill ha hjälp med att lära sig dricka kontrollerat, framför allt för att slippa den där kraftiga bakfyllan.

Ny forskning utmanar den gamla bilden av hur mycket alkohol som kvinnor respektive män ”kan" dricka, säger Sven Andréasson. Det är vanligare att män dricker sig kraftigt berusade. Dessutom beter sig kvinnor mer förnuftigt även med hög promillehalt i kroppen.

Kvinnor skadar sig inte lika mycket, de tar mindre risker rent fysiskt, kör inte bil påverkade lika ofta och hamnar inte i slagsmål lika ofta. Även psykologiskt så uppträder kvinnor mer kontrollerat när de är berusade.

Riktlinjerna som säger att män kan dricka mer än kvinnor kan därför diskuteras, menar Sven Andréasson.

– I själva verket finns det inget bra stöd för det, möjligen är det tvärtom, att kvinnor ser ut att kunna tåla lite mer alkohol utan att hamna i problem.

Läs mer om alkohol här

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.