Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Läkare varnar för trend på nätet – ökar risken för plötslig spädbarnsdöd

Foto: Juice/REX/IBL

Att mista ett nyfött barn är alla föräldrars stora fasa. År 1990 dog 146 barn i Sverige i det som kallas plötslig spädbarnsdöd – ett par år senare hade den siffran minskat kraftigt, och 2015 dog 25 barn under sitt första levnadsår.

Men nu sprider sig en ny trend på nätet som kan leda till att fler barn riskerar att dö. Barnläkare uppmanar föräldrar att se upp.

Orsaken till den stora minskningen var att Socialstyrelsen efter en omfattande debatt och hård kritik ändrade rekommendationen för hur spädbarn skulle ligga i sängen.

Under Koreakriget i början på 1950-talet placerades amerikanska soldater på mage för att inte kvävas av sina uppkastningar. En holländsk läkare som besökt USA blev inspirerad av detta och rekommenderade att även små barn skulle ligga på mage. Råden ledde till en kraftig ökning av spädbarnsdödligheten i Nederländerna, liksom i Sverige och andra länder som också valde att följa dem.

Men efter att en engelsk studie om de negativa effekterna av att låta barn sova på magen presenterats i början av 90-talet ändrades råden till föräldrar snabbt i flera länder, men där Sverige ändå kom ganska sent i raden. Sedan råden ändrades har tusentals liv räddats. Men under senare tid har det blivit vanligt att bloggare och föräldrar, som gör inlägg i chatt-trådar på nätet, menar att det inte innebär någon fara att lägga ett spädbarn på magen – bara det är försett med ett apnélarm som ska varna om barnet får ett andningsuppehåll.

Barnläkare varnar nu för att den nya trenden kan leda till att fler barn riskerar att dö. Socialstyrelsen håller också fast vid sina råd att barnen ska ligga på rygg för att förhindra plötslig spädbarnsdöd.

Det har diskuterats om en bakterie eller något virus skulle ligga bakom dödsfallen men inget har bevisats. Däremot ökar infektioner risken eftersom slem i luftvägarna försvårar andningen. En annan teori är att serotoninhalten i hjärnans nervceller kan vara en orsak.

Barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz varnade tidigt för faran med att låta spädbarn sova på magen. Han var också en av dem som drev på för att Socialstyrelsen skulle ändra sina råd till nyblivna föräldrar. I dag menar han att om föräldrarna bara följer dessa råd är risken för att ett barn ska dö i plötslig spädbarnsdöd så liten att den knappt går att räkna med.

Fakta. Så förhindrar du plötslig spädbarnsdöd

Låt spädbarnet sova på rygg.

Avstå från nikotin.

Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig.

Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng.

Amma om det är möjligt.

Napp kan användas när spädbarnet ska sova.

Källa: Socialstyrelsen

Hyllad film utforskar en resa från sorg till oväntad glädje

Foto: TT

Denize och Filip har allt för­berett: babysäng, barnvagn, små kläder, till och med bilbarnstolen är monterad. Barnet de väntar kan komma när som helst. Men på en sista rutinkontroll stelnar barnmorskan till. Det finns inte längre något hjärtljud.

”Efter Inez” är en ny dokumentärfilm av Karin Ekberg, som gjorde den uppmärksammade ”Att skiljas” (2014). Den har biopremiär den 29 september. Filmen handlar om ett ungt par som förlorar sitt första barn, i nära anslutning till födseln.

Karin Ekberg utforskar hur individer kan sörja olika, synliggör genusaspekter på hur sörjande bemöts och visar på tabun i vårt samhälle. Det blir en resa som går från djupaste sorg i filmens början, till hopp, värme och oväntad glädje mot filmens slut.

”Efter Inez” har beskrivits som en hoppfull film om sorg och kärlek, och vann nyligen huvudpriset på Tempo Dokumentärfestival.

Den 2 november, inför allhelgona­helgen, visas filmen i SVT2.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.