Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Så blir du av med din fobi på tre timmar

Rädsla för spindlar är vanligt, för en del blir det en fobi och ett hinder i vardagen.
Rädsla för spindlar är vanligt, för en del blir det en fobi och ett hinder i vardagen. Foto: Jens Meyer

Spindlar, ormar, höga höjder, flyg. Det finns många saker som kan få håren att resa sig. För fem till tio procent av befolkningen blir rädslan en fobi, något som kan bli förlamande i vardagen. Men det finns saker man själv kan göra för att försöka lindra sin fobi.

Det finns flera olika typer av fobier – rädslor som tar sig starka uttryck och kan få människor att helt undvika vissa situationer. Rädsla för spindlar, ormar, höga höjder, tandläkarbesök, flygresor är exempel på specifika fobier som kan vara förlamande för den som lider av dem.

– Fobier kan få lite oväntade konsekvenser, som har med undvikande att göra och som andra kan ha svårt att föreställa sig. Spindelfobi kan exempelvis innebära att man inte kan gå ner till tvättstugan och tvätta för att man är så rädd för att möta en spindel där, om man är rädd för åska måste man kanske lämna sommarstugan varje gång det drar ihop sig till ett åskväder, säger Robert Sigström, forskare i psykiatri vid Göteborgs universitet.

Enligt en intervjuundersökning skulle fem till tio procent av Sveriges befolkning kunna lida av någon typ av fobi vid något givet tillfälle. Det gör fobier till ett av de vanligaste psykiatriska tillstånden i Sverige. Studier i USA har visat på en ännu högre andel drabbade, upp till 15 procent av befolkningen.

– Utifrån forskningen så debuterar fobier oftast tidigt i livet, men deras svårighetsgrad kan fluktuera och bli mer uttalade i perioder, kanske för att man mår sämre av andra skäl, är stressad eller har varit med om någonting. Men rädslan försvinner sällan helt ens i perioder, säger Robert Sigström.

Åska skrämmer många.
Åska skrämmer många. Foto: AP

För att besvären ska klassas som en fobi ska de ge påtagliga symtom, och leda till att man undviker det som man är rädd för till en sådan grad att det ger konsekvenser för ens livsföring. Men vilka symtomen är ser olika ut beroende på fobi. För den som har höjdfobi kan symtomen vara att man får svindel vid höga höjder. För någon med blodfobi eller sprutfobi kan fobin innebära att man svimmar bara när man ser blod.

– Man får ökad puls, musklerna drar sig samman, det är att jämföra med en panikattack. Det beror på att kroppen gör sig redo för att fly från en situation, säger Robert Sigström.

Dan Katz är legitimerad psykolog och psykoterapeut och handledare i kbt. Han framhåller att det faktum att man undviker situationer som man är rädd för kan göra att fobin blir värre.

– Forskning har visat att om vi beter oss som om något är farligt, ökar det vår rädsla för det, säger han.

Därför är det bästa för den som lider av en specifik fobi att faktiskt utsätta sig för det som personen är rädd för.

– Det är teoretiskt sett fullt möjligt att behandla sig själv, men det är så klart inte alltid så lätt, beroende på hur rädd man är. Man kan mycket väl försöka att göra det genom att gradvis och under kontrollerade former närma sig det som man tycker är obehagligt. Då måste man ha acceptans för att man kommer att tycka att det är väldigt jobbigt, säger Dan Katz.

I slutet av en tre timmar lång behandling kan många patienter med till exempel spindelfobi sitta med en spindel i håret.

Han menar att många människor inte söker hjälp för sina fobier, vilket är synd eftersom det i Sverige finns väldigt effektiv behandling mot just fobier. Professor Lars-Göran Öst vid Stockholms universitet har tagit fram en tretimmarsstrategi för att behandla fobier, som har visat sig vara väldigt effektiv.

– Med den typen av behandling har man lyckats bota mellan 85 och 90 procent av deltagarna. Programmet går helt enkelt ut på att man frivilligt närmar sig det man är rädd för – och i slutet av en tre timmar lång behandling kan många patienter med till exempel spindelfobi sitta med en spindel i håret, säger Dan Katz.

Den första gången man träffas för behandling tar terapeuten reda på om det som patienten lider av faktiskt är en fobi, och att det inte rör sig om exempelvis tvångssyndrom, allmän ångest eller någon annan underliggande orsak till rädslan.

– Om någon plötsligt börjar utveckla fobier kan det ha att göra med till exempel sköldkörtelproblem, vilket kan göra att påslaget av rädsla ökar väldigt snabbt. Så det är en sak man bör kolla upp vid behandling, säger Dan Katz.

Man tar också reda på hur mycket fobin påverkar livet för personen.

– För vissa kan till exempel en getingfobi göra att de inte sitter ute på en uteservering på sommaren, medan hela livet kan förändras för andra. Vissa som har fågelfobi har inte gått hemifrån på tio år, vilket är tragiskt med tanke på att problemet skulle kunna gå att behandla på bara några timmar, säger Dan Katz.

Foto: Drago Prvulovic/TT

Till att börja med diskuterar man rädslan, därefter får patienten närma sig det som är läskigt – och terapeuten modellerar hur patienten kan agera.

– Om någon har ormfobi kan man ibland få börja med en plastorm, men sedan går man över till att ha en riktig orm i en bunke som man gradvis närmar sig. Behandlaren hjälper klienten att fokusera på ormen och visar i förväg hur man kan röra vid den. Vid slutet av behandlingen kan de flesta ha en levande orm i knät. Många klienter blir väldigt stolta över att de lyckats övervinna sin rädsla säger Dan Katz.

Efter tre timmars behandling har alltså 80–90 procent kunnat komma över sin fobi, men arbetet är inte slut här. Efter behandlingen får man program att göra på egen hand. Vid ormfobi kan man gå till en djurpark och titta på ormar, eller titta på filmer med ormar.

– Håller man sig till programmet ett tag är det ganska liten risk att fobin kommer tillbaka, säger Dan Katz.

Just att fobin kommer tillbaka är annars risken även efter behandling. Det beror på att ”rädslominnet” fortfarande delvis ligger kvar och att man behöver fortsätta lägga nya minnen över det gamla.

Om man tror att man lider av en fobi tycker Dan Katz absolut att man bör söka hjälp för detta, antingen på sin vårdcentral eller hos en kbt-behandlare. Han menar dock att det är viktigt att se till att man går till en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som har kunskap om behandling av fobier.

Han säger också att behandling av fobier kan utföras av psykologstudenter vid universiteten under handledning, något som gör att behandlingen inte behöver bli så dyr.

– Om man bor i en universitetsstad kan man få billig behandling av studenter, och det kan vara väldigt värdefullt i och med att man då är den enda patienten för den studenten, och de brukar vara väldigt noggranna med att göra rätt, säger Dan Katz.

Läs mer:

Ny metod tros kunna bota fobi

Dataspel ska bota social fobi

Nätbehandling lika bra som vanlig terapi

Fakta. Behandling av fobier

Om fobin inte är så allvarlig kan den gå att självbehandla, men man får räkna med att det är obehagligt. Det gör man genom att gradvis och under kontrollerade former närma sig det som väcker rädslan.

Om man har en svår fobi kan man vända sig till en psykolog eller psykoterapeut. Då används ofta en tretimmarsstrategi där man gradvis närmar sig det man är rädd för. Metoden har visat sig kunna bota 85–90 procent av personer med fobier.

Om du plötsligt utvecklar en fobi bör du söka hjälp hos en vårdcentral eller hos öppenvårdspsykiatrin för att få en korrekt diagnos och hjälp.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.