Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Vi omplacerar 450 katter per år”

De 70 volontärer som jobbar på Stockholms katthem i Nacka har mycket att göra. Varje dag, året om, så överges katter.

– Vi omplacerar 450 katter om året här, säger Ewa Edström som är en av de frivilliga.

De två ungkatterna som ligger omslingrade på fönsterbrädan är syskon. Där, på tredje våningen i ett hus i Nacka öster om Stockholm, har de ett eget rum med utsikt. Nedanför grönskan breder Skurusundet ut sig. En utsikt att dö för, men missarna verkar inte bry sig. Det som möjligen kan fånga deras uppmärksamhet är om en fågel flyger förbi, eller om solen tittar in och värmer fönsterbrädan.

Och katterna i fönstret klagar inte heller, de verkar fullkomligt harmoniska, fast ingen vet riktigt vad de har varit med om tidigare. Om de frös i vintras, om de varit vanvårdade, förvildade, hungriga, rädda. Men här är de lyckligt lottade och inte längre hemlösa.

Det finns inga säkra uppgifter på hur många hemlösa katter det finns i Sverige. En siffra som ofta upprepas är 100.000. Det skulle i så fall betyda att ungefär var femtonde svensk katt saknar ett hem. Mellan fem- och tjugotusen av dessa skulle kunna finnas i Stockholmsområdet.

Förr vred man osentimentalt nacken av kattungar när en ny oönskad kull fötts på höskullen. I dag är det nog inte många som skulle kunna tänka sig att behandla en katt så. Kattens status har stigit från råttfångare till älskad familjemedlem med vaccinationskort, id-märkning och egen journal hos veterinären. En bortsprungen katt skapar sorg och tingar frikostig hittelön.

Men fortfarande finns det så många hemlösa katter. De som inte fryser eller svälter ihjäl under vintern, lever ofta i grupper eller kolonier om 30–40. Trots att katter egentligen föredrar eget revir.

– Det där är en sanning med modifikation, katter kan vara nog så sociala om det behövs, säger Ewa Edström, en av de 70 volontärerna på Stockholms katthem, som flyttade hit till Nacka för ett par år sedan.

För att en katt ska klara sig i hemlöshet krävs det att den har skydd och mat.

– För att en katt ska klara sig i hemlöshet krävs det att den har skydd och mat. Ofta är det någon kattvän som får syn på katten, tycker synd om den och börjar mata den. Och då dröjer det inte länge förrän någon annan hemlös katt upptäcker att här finns det käk, och så ansluter den och vips föds det ungar, och flera ungar, och plötsligt finns det inte bara en hemlös katt att mata utan 30 till 40 stycken.

Hon har själv varit ute och fångat in sådana kattkolonier, men kanske inte hela flocken på en gång utan i omgångar.

– De här katterna är vana vid att leva i flock och trivs med det. Sedan kan det vara någon enstaka i gruppen som inte mår så bra av det, kanske är den lite mobbad, och då får den ett eget rum, säger Ewa Edström.

Foto: Lisa Mattisson (DN)

Tidigare talade man om sommarkatter, katter som fick vara gosedjur åt barn under några sommarveckor, och som sedan släpptes vind för våg när sommarlovet tog slut och fritidshuset bommades igen. Och de finns fortfarande, menar Ewa Edström, men katter överges varje dag, året om.

– En del kallar vi för semesterkatter, katter som överges när ägarna ska åka på semester och inte har någon kattvakt. Och så har vi de oönskade julklappskatterna, de brukar komma i januari.

Så finns det katter som förlorar sitt hem när någon äldre släkting går bort, och ingen vill (eller har möjlighet att) ta hand om farmors kelgris. Därtill finns alla katter som omhändertas av djurskyddsmyndigheten, för att de bor i olämpliga hem. Men det som gör Ewa Edström upprörd är kattägare som släpper ut sin ickekastrerade hona vind för våg.

– Det är oansvarigt. Den där honan blir förstås dräktig och föder ungar. Första kullen brukar man kunna pracka på släkt och vänner, nästa kull kanske man kan sälja på nätet, men sedan tar det stopp. Och då händer det att kattungar placeras i en väska eller kartong och ställs ut.

Läs mer: Katthem i Fisksätra slår ett slag för friskare katter

Det hittas kattungar i papperskorgar och på sopanläggningar. Hemlösa katter föder sina ungar i jordhålor, under altaner och i bodar och uthus. Och så hör människor av sig till katthemmen.

– Om de då har möjlighet att ta hand om ungarna och kattmamman den första tiden så uppskattar vi det enormt, för våra resurser är begränsade. Vi omplacerar 450 katter om året här, men trots det tvingas vi säga nej väldigt ofta.

Foto: Lisa Mattisson (DN)

Nu kan ju inte katthemmen åka runt och samla in lösspringande katter hur som helst, katten kan faktiskt ha en ägare, även om den inte har halsband. Upptäcker man en katt som ser ut att vara hemlös så är det först och främst polisens sak att kolla upp om katten är id-märkt.

– Då omhändertas katten som hittegods. Om polisen inte får tag i någon ägare, så har de ett avtal med oss. Efter ungefär två veckor skrivs katten över på oss, så att vi kan omplacera den.

Hur mycket kan ni tänka er att lägga på att rehabilitera en katt?

– Vi lägger ned mycket tid, så länge katten är behandlingsbar. Vi har en husveterinär som behandlar katter mot skabb, drar ut dåliga tänder, och alla katter kastreras, vaccineras, id-märks och försäkras.

Och om de behöver en svindyr operation?

– Vi har ingen gräns. Om det finns goda förutsättningar för katten att få ett bra liv så satsar vi. Men det sker alltid i samråd med en veterinär. Det händer att vi avlivar också, katten ska inte lida och den ska inte ligga och självdö.

Blir man som volontär inte kär i katterna och vill ta med sig dem hem?

– I början blir man kär i allt och alla. Men efter ett tag blir man lite härdad, man inser ju någonstans att man inte kan ta hem alla.

Samtliga bilder: Lisa Mattisson

Fakta. Katthem

Stockholms katthem är ett av flera större katthem i Stockholmsområdet. Här i Nacka rehabiliteras och omplaceras cirka 450 katter per år.

Huset: Ligger i Nacka med utsikt över vattnet och består av tre våningar på sammanlagt 750 kvadratmeter. Det ägs av Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne.

Personal: Två personer är anställda med lön, en föreståndare och en djurvårdare, för kontinuitetens skull. Varje dag är det minst sju personer på plats, varav de flesta är volontärer.

Ekonomi: Katthem drivs helt på ideell basis, de får inga bidrag från stat eller kommun. De lever på donationer, arv och försäljning av exempelvis kattkalendrar.

Fakta. Så gör du om du ­hittar en hemlös katt

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

Se efter om du kan hitta en märkning på katten, exempelvis ett halsband med kontaktuppgifter, en öronmärkning (oftast i vänster öra) eller ett chip under huden.

Efterlys ägaren genom att sätta upp lappar i området och skriva i nätforum.

Kontakta de närmaste polisstationerna – ägaren kan ha anmält sin katt som försvunnen.

Köp ett katthalsband som du kan skriva din kontaktinformation på. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig.

Om ingen ägare dyker upp och om varken du själv eller någon du känner har möjlighet att ta sig an katten, kontakta polisen.

Källa: Katthemmet

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.