Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

2 frågor om språket – avstavningar och öl

Foto: DN

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla:
sprakfragor@sprakradet.se

ÖL KAN VARA BÅDE EN OCH ETT

Heter det hemtillverkad öl eller hemtillverkat öl?

Björn

Svar: Det kan heta på båda sätten. Öl har n-genus om man tänker sig det i glas, flaskor eller liknande. Vi beställer en öl, och man säger till exempel den godaste ölen är alltid den första. När man tänker på ölsort eller drycken rent generellt har öl dock t-genus: Det godaste ölet bryggs i Tjeckien.

Ingrid Olsson

 

FRITT FRAM ATT BLANDA TVÅ PRINCIPER

I mitt yrke som grafisk formgivare brukar jag tillämpa enkonsonantsprincipen vid avstavning. Men nu har jag förstått att det också finns något som kallas för ordledsprincipen. Hur förhåller de sig till varandra?

Mark

Svar: Enkonsonantsprincipen innebär att den del av ordet som hamnar på den nya raden inleds med en konsonant. Fördelen med enkonsonantsprincipen är att man inte behöver hålla reda på hur ord är bildade för att kunna avstava dem. Man för en konsonant till den senare stavelsen: bru-kar.

Ordledsprincipen innebär att man tar hänsyn till hur ord är uppbyggda: bruk-ar avstavas då så eftersom bruk- är grundordet och -ar är en verbändelse. Den principen fungerar i de flesta fall, men kan leda till svårlästa ordbilder som kontr-ast eller kan-in. På ord som kastanj, vatten och kabeljo går ordledsprincipen inte alls att tillämpa, eftersom orden bara består av ett led vardera. Den som vill avstava de här orden får i stället använda sig av enkonsonantsprincipen. I många fall leder de båda principerna dock till samma resultat: ro-lig.

Avstavning innebär alltid ett avbrott i texten, och det är viktigt att göra avbrottet så lite störande som möjligt. Man bör därför undvika vilseledande avstavningar, oavsett vilken huvudprincip man följer. När den ena inte går att tillämpa, måste den andra användas. Det är alltså helt korrekt att blanda principerna i en och samma text.

Ingrid Olsson

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.