Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Abort tjugo gånger farligare i tv-serier än i verkligheten

Karaktären ”Lori” i ”The walking dead”.
Karaktären ”Lori” i ”The walking dead”. Foto: Bob Mahoney/AMC

Abort på film och tv är ofta en komplicerad historia, full av samvetskval och komplikationer. En ny studie visar att ingreppet avbildas som tjugo gånger farligare än vad det faktiskt är.

Enligt en studie från Advancing New Standards in Reproductive Health (ANSIRH), en forskningsgrupp i reproduktiv hälsa, är abort långt farligare på tv än i verkligheten.

Kristina Lindquist: Donald Trumps position kring abort har hittills varit rörlig

42,5 procent av handlingar som har med abort att göra, i 80 tv-serier från 2005 och fram till 2016, slutar enligt studien med ”komplikationer, åtgärder eller avgörande konsekvens för hälsan” – mer än 20 gånger oftare än verkliga aborter. Fem procent av tv-aborter slutade i kvinnans död, en siffra som är ungefär 6 850 gånger högre än dödligheten hos verkliga amerikanska abortpatienter.

I filmens och tv-seriens värld fungerar ofta graviditet och abort som karaktärsutveckling för kvinnliga rollfigurer, och porträtteras ofta som ett dramatiskt och livsomvälvande ingrepp.

Greta Thurfjell: Kvinnliga karaktärer måste förr eller senare göras gravida

I studien, som baseras på aborthistorier i tv-serier som ”The walking dead”, ”House” och ”Nip/Tuck”, får nästan 29 procent av karaktärerna som genomgått en abort långvariga negativa hälsokonsekvenser, som infertilitet eller svår depression. Knappa fyra procent av karaktärerna tvingas ta bort sina livmödrar efter en misslyckad abort, något som i verkligheten bara 0,004 procent av amerikanska abortpatienter tvingas göra.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.