Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Andra världskrigets brittiska stjärna Vera Lynn fyller 100 år

Foto: AFP

Hon debuterade på scen som sjuåring – för 93 år sedan. På måndagen fyller Vera Lynn, andra världskrigets stora brittiska sångstjärna, 100 år.

Lynn hade enorma framgångar i sitt hemland under krigsåren. Hon kallades ”The british forces sweetheart” och uppträdde snart också i Burma, Egypten och Indien för trupperna. Bland hennes paradnummer märks ”We'll meet again”, ”The white cliffs of Dover”, ”A nightingale sang in Berkeley Square” och ”There'll always be an England”.

Med anledning av födelsedagen släpps nu albumet ”Vera Lynn 100” med sångerskans mest välkända insjungningar till nya orkesterackompanjemang. Hennes senaste skiva gavs ut 2009 och nådde den brittiska topplistans förstaplats. Under födelsedagen projiceras vidare ett jätteporträtt av Dame Vera Lynn mot just Dovers vita klippor på den engelska sydkusten i en hyllning av 100-åringen. Till The Telegraph förklarar hon hur rörd hon är av uppvaktningen, och i synnerhet bildspelet vid Dover:

– Klipporna var det sista de modiga soldaterna såg av sitt hemland innan de gav sig ut i kriget – och det första som de som kunde återvända fick se. Jag kan inte tänka mig ett mer meningsfullt sätt att uppmärksamma min högtidsdag, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.