Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Angelina Jolie talade inför FN:s flyktingorgan

00:56. Skådespelerskan talar i FN om nationalism. "Jag tror att alla som engagerar sig i mänskliga rättigheter är det", säger hon i sitt tal.

”Stolt amerikan och världsmedborgare” kallade Angelina Jolie sig själv i sitt tal inför flyktingorganet UNHCR på onsdagen. Som FN-ambassadör passade hon även på att uppmärksamma den ökade nationalismen världen över.

På onsdagen bekräftade skådespelaren Angelina Jolie på nytt sitt engagemang för världens flyktingar på den årliga föreläsningen till diplomatens Vieira de Mello minne på flyktingorganets UNHCR:s huvudkontor i Geneve.

Skådespelaren höll vid tillfället också ett eget tal där hon kommenterade den situation som flyktingorganets medarbetare verkar i. “Ni har fler personer att ta hand om, mer att vara bekymrade över och mer att göra fast stödet för er har blivit mindre, jag kan inte föreställa mig hur tufft det emellanåt måste vara för er att gå till jobbet varje dag", sa hon.

Angelina Jolie betonade att det inte finns någon genväg till fred och trygghet. ”Vi ser en våg av nationalism maskerad till patriotism och politik som uppmuntrar till rädsla och hat mot andra människor. Jag är en stolt amerikan och en världsmedborgare. Jag tror att alla människor som engagerar sig i mänskliga rättigheter är det. Det innebär att se världen med en känsla av rättvisa och ödmjukhet” sa hon och fortsatte ”det kommer från en kärlek till sitt land men inte på bekostnad av andra, från patriotism, inte från snäv nationalism”.
Sedan 2012 är Angelina Jolie FN-ambassadör för UNHCR i flyktingfrågor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.