Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Biblioteken – en femte statsmakt

Foto: Berit Roald/NTB/TT

En ny rapport från Kungliga biblioteket beskriver biblioteken som den femte statsmakten. Rapporten menar att biblioteken har en central roll för en åsiktsbildning byggd på både fakta och pluralism.

Kungliga biblioteket (KB) har regeringens uppdrag att utreda en ny nationell biblioteksstrategi. Som ett led i utredningsarbetet presenterar i dag KB:s sekretariat för en nationell biblioteksstrategi en omfattande rapport med omvärldsanalyser: ”Den femte statsmakten – bibliotekens roll för demokrati, utbildning, tillgänglighet och digitalisering”.

Analyserna som ska utgöra ett underlag för den fortsatta utredningen handlar bland annat om biblioteks betydelse för hälsan, om behovet av ett nationellt digitalt bibliotek, om läsfrämjande och om författarnas roll i biblioteksväsendet. Rapporten inleds med en lista på över 100 av de mest intressanta länkarna om biblioteksutveckling just nu.

Sekretariatets ambition är att lämna ett utkast till nationell strategi våren 2018, som efter diskussion och analys kan leda till ett slutgiltigt förslag till Kulturdepartementet i mars 2019.

Hela rapporten finns publicerad på kb.se.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.