Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bibliotekens urval väcker hat och hot

Bild från bibliotek.
Bild från bibliotek. Foto: TT

En bibliotekarie i Nacka har polisanmält dödshot efter att en högerextrem tidning inte köptes in. Och stormen kring Tino Sanandajis bok leder till att en bibliotekarie på Ekerö slutar.

DN har de senaste dagarna rapporterat om flera händelser där bibliotek och bibliotekarier fått utstå hat och hot. Orsaken har varit beslut om böcker eller tidningar som inte köps in.

På Ekerö bibliotek valde en arbetsgrupp i ett första skede att inte köpa in boken ”Massutmaning”, skriven av nationalekonomen Tino Sanandaji. Den bibliotekarie som mejlade beslutet till en kund fick se sitt mejl och namn spridas på nätet.

Reaktionerna blev häftiga och hotfulla. Biblioteket kallade in väktare. Bibliotekarien fick mängder med hatmejl och arbetade inte i det öppna utrymmet under en och en halv vecka. Sophie Wallebo, bibliotekschef, bekräftar nu – utan att lämna vidare kommentarer – att den anställda valt att säga upp sig.

DN har samtidigt varit i kontakt med flera biblioteksanställda i Nacka, som även de vittnar om påhopp. Reaktionerna har följt på nyheten att de sex biblioteken i kommunen inte köpt in den högerextrema tidningen Nya Tider.

För ett par månader sedan började nummer av tidningen anlända till biblioteken i Nacka, utan att en beställning hade gjorts. Bifogat till ett nummer fanns ett följebrev där Nya Tider tackade sina prenumeranter för tidningens framgångar.

Biblioteken var inte prenumeranter och kontaktade därför Nya Tiders kundtjänst för att avluta utskicken. Alltsedan dess har de utsatts för påtryckningar för att ändra sig, uppger de anställda.

– Invånare i Nacka har efterfrågat Nya Tider på kommunens bibliotek och vi beslutade att skicka några nummer för att bibliotekarierna skulle kunna bilda sig en egen uppfattning och inte gå på de fördomar och falska uppgifter som spridits i medierna, skriver Vávra Suk, chefredaktör på Nya Tider, i ett mejl till DN.

Förra veckan rapporterade Mitt i Stockholm att Nya Tider inte köpts in. Beslutet hade delvis tagits med hänvisning till att tidningen inte uppfyller kriterierna för kommunens värdegrund om det mediematerial som ska köpas in.

Samtidigt påpekar Nacka kommun att den stora majoriteten av tidningstitlar väljs bort. Katarina Friskman, pressansvarig, betonar att de av samma anledning inte heller tar in exempelvis vänsterextrema eller pornografiska tidningar.

–  Biblioteken i Nacka får varje år en rad gratisprenumerationer och det finns omkring 6 000 tidskrifter i landet. Biblioteken har inte plats för alla utan gör ett urval. Nya Tider är en av alla tidningar som inte får plats, säger Katarina Friskman.

I slutet av förra veckan blev dock en bibliotekarie i kommunen uppringd av en upprörd kund som krävde att tidningen skulle finnas tillgänglig i Nacka. Bibliotekarien fick i samband med samtalet motta ett dödshot.

– Det kom telefonledes från en väldigt upprörd person som uttalade något slags hot. Jag kan bekräfta att det har polisanmälts. Det är beklagligt och helt oacceptabelt. Det spelar ingen roll hur pass allvarligt menat det är, det måste polisanmälas oavsett, säger Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör i Nacka kommun.

Konflikterna i Ekerö och Nacka har satt fokus på debatten kring bibliotekens medieurval. Erik Fichtelius, som leder regeringens utredning för en nationell biblioteksstrategi, säger att biblioteken ska tillhandahålla kunskap och material för att medborgarna ska kunna delta i den debatt som pågår i samhället.

– Det ska vara en neutral plats med material från höger, vänster och mitten. Man ska inte välja eller välja bort av politiska skäl. Precis som konsekvensneutralitet lyfts fram som en princip för journalistiken gäller detta även för biblioteken, säger Erik Fichtelius.

  • Läs mer:

Nacka-bibliotek stoppar högerextrema Nya Tider.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.