Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Bokförlag kritiserar Bokmässan för Nya tiders medverkan

Natur och Kultur vill veta hur Bokmässan ställer sig till uppmaningar om att uppsöka journalister för att tysta dem.
Natur och Kultur vill veta hur Bokmässan ställer sig till uppmaningar om att uppsöka journalister för att tysta dem. Foto: Julia Mård

Nya tider återkommer till Bokmässan i höst. Men efter att en film med kopplingar till den högerextrema sajten uppmanat personer till att besöka journalister skriver Natur och Kulturs vd ett brev till Bokmässan om hur detta stämmer med mässans värderingar.

Inför förra årets bokmässa i Göteborg var det ett antal turer kring högerextrema Nya tiders medverkan på mässan. Efter att först ha fått en monter, beslutade Bokmässan efter kritik att inte tillåta dem att medverka. Men därefter ändrade man sig och lät tidskriften ha en monter, efter att man funnit att det fanns juridiska hinder mot att stoppa dem från deltagande.

I mars offentliggjordes att Nya tider åter kommer att medverka vid Bokmässan i Göteborg i år, men Bokmässans vd Maria Källsson menade att man nu har sett över sina avtal så att de lättare kan brytas.

– Saker kan inträffa. Om lagbrott eller en tydlig koppling mellan hat, hot och våld mot några av våra utställare skulle inträffa kan vi välja att ta ett nytt beslut, sade Maria Källsson i mars till TT.

Läs mer: När Nya tider tog sig in på Bokmässan

Nu skriver bokförlaget Natur och Kulturs vd Per Almgren ett brev till Maria Källsson, vd för Bokmässan.

”Under tidig vår har representanter för organisationer som tidigare varit närvarande på mässan uppmanat till aktiviteter som att skrämma och hota journalister i syfte att tysta dem – som vi inte kan se är förenliga med era principer om fri åsiktsbildning, öppenhet och mångfald,” skriver han i brevet.

I mars spreds en film där en man uppsöker journalister och ringer på deras dörrar. I filmen uppmanar han även andra att göra likadant.

– Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk, säger personen i filmen.

Expo rapporterade i mars att en av personerna bakom filmen är redaktör på Nya tider, och senare försvarade Nya tiders chefredaktör Vavra Suk filmen.

Natur och Kulturs vd Per Almgren skriver i brevet till Bokmässan att han vill veta hur man ser på ”uppmaningar kring att uppsöka journalister i deras hemmiljö för att direkt och indirekt påverka dem i sitt arbete” och om dessa är förenliga med Bokmässans värdegrund.

– Vi tycker att mässan har gjort ett jättebra jobb och tydliggjort sin värdegrund och sina principer. Men nu har något nytt hänt och de här uppmaningarna om att gå hem och skrämma journalister gör att de här principerna sätts på spel. Då måste mässan tänka efter hur de ska reagera, säger Per Almgren till DN.

Maria Källsson på Bokmässan säger till DN att en utställares åsikter inte är avgörande för om den får ställa ut på mässan.

– När vi avgör vilka som får vara med på Bokmässan tittar vi på relevans, bredd och fri åsiktsbildning. Vi behöver inte dela värdegrund med våra utställare. Det som beskrivs i brevet är en obehaglig film från en organisation som inte är utställare hos oss men som har en koppling till en utställare hos oss. Vi tar avstånd från den här typen av metoder men det är viktigt att hålla isär vad som är vad vi kan inte ta på oss en domarroll i samhället, säger hon.

Hon menar att filmen i sig inte är tillräcklig grund för att stänga av en utställare med koppling till filmen.

– Vi följer den här frågan mycket noga och vi välkomnar om den här frågan prövas juridiskt. I dagsläget ser vi inte att det finns tillräckligt tydliga anledningar att stänga av den här utställaren, men det kan komma att ändras, säger hon till DN.

Per Almgren menar att han med brevet vill få höra Bokmässsans resonemang kring sina värderingar. Han håller frågan öppen om förlagets deltagande vid mässan tills han vet hur Bokmässan resonerar.

– Jag håller den frågan helt öppen, det beror på vad de kommer fram till och hur de kommer fram till det. Vi förbehåller oss också rätten att få lite tid till det här och diskutera, säger han.

I en tidigare version av texten kallades brevet från Natur & Kulturs vd för ”öppet”. Brevet var ställt direkt till Maria Källsson och ledningen för Bokmässan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.