Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Chris Rock kräver mobilförbud i Globen

Foto: Alley, Ned

Mobiler förbjuds och låses in i fodral när komikern och rockstjärnan Chris Rock kommer till Sverige. 

”På stand-up är det mer och mer vanligt att artisten i fråga vill ha mer restriktioner”, skriver Kristofer Åkesson, kommunikationschef på Live Nation i Sverige.

DN rapporterade förra sommaren om den växande trenden att mobiler förbjuds på internationella liveevenemang. En populär innovation i USA är ”Yondr”, ett mobilfodral som delas ut vid ingången och som låses elektroniskt när besökaren passerat entrén.

Besökarna bär fodralet under evenemanget men mobilen kan endast plockas fram när besökaren passerat utgången alternativt i direkt anslutning till speciella upplåsningsstationer.

Skaparen Graham Dugoni sade till DN att det bara var en tidsfråga innan innovationen som enligt honom möjliggör ”trygga utrymmen” och “mobilfria zoner” skulle slå igenom på bredare front.

– I den här situationen måste vi skapa trygga utrymmen; platser där människor kan förvänta sig mänsklig kommunikation och förvissa sig om att man kan vara privat, sa Graham Dugoni.

Nu kommer beskedet att fodralet också ska användas i Sverige, i samband med ståuppkomikern Chris Rocks framträdanden i Globen i Stockholm och i Scandinavium Göteborg i oktober.

– Detta är en lösning som Chris Rock har valt att ha på hela sin turné, det är inget som vi som lokal arrangör påverkar, skriver Kristofer Åkesson, kommunikationschef på Live Nation Sverige i en kommentar till DN.

I samband med DN:s artikel i fjol uppgav Live Nation att de brukar uppmuntra konsertbesökare att fota och dela med sig av innehållet i sina egna kanaler.

– Ja, generellt tycker vi att det är positivt att besökare delar med sig av sina upplevelser från liveevenemang, men på just stand-up är det mer och mer vanligt att artisten i fråga vill ha mer restriktioner, skriver Kristofer Åkesson.

Frågan om mobilens påverkan på liveupplevelsen har varit omdiskuterad. Flera artister, däribland Alicia Keys och Rihanna, samt ståuppkomiker som Dave Chappelle har tidigare reagerat mot (eller tagit till konkreta åtgärder) för att minska mobilanvändandet.

En amerikansk forskningsrapport från University of Southern California har dock visat att fotograferandet i själva verket kan förhöja engagemanget och koncentrationen på en liveupplevelse.

– Anledningarna kan säkert vara många, av rättighetsskäl, att det kan störa upplevelsen på plats och att man inte vill att delar av showen och skämt ska cirkulera på internet långt i förväg får man anta, skriver Kristofer Åkesson och tillägger:

– Men anledningen till att just Chris Rock har valt denna lösning på denna turné är något jag får hänvisa till honom.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.