Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Chuck Berry död

01:30. Rock'n'Roll-ikonen Chuck Berry är död. Berry, som ansågs vara en pionjär inom musiken, blev 90 år gammal.

Den legendariske musikern Chuck Berry har avlidit. Han blev 90 år.

Uppgiften om Chuck Berrys död kom från polisen i St. Charles County väster om St. Louis i Missouri i USA sent på lördagskvällen svensk tid. I ett inlägg på sin Facebooksida skriver polisen att man kallades till en bostad klockan 12.40 lokal tid där en man drabbats av sjukdom.

Trots upplivningsförsök lyckades man inte återuppliva mannen som senare identifierades som Chuck Berry. Den legendariske rockmusikern dödförklarades klockan 13.26.

Chuck Berry, vars riktiga namn var Charles Edward Anderson Berry Sr. föddes i St. Louis den 18 oktober 1926.

Läs mer: Nils Hansson: Chuck Berry skapade mallen för en rockstjärna

Under 1950-talet blev han en av förgrundsfigurerna inom rockmusiken och kom att skriva låtar som ”Johnny B. Goode”, ”Sweet little sixteen”, ”Roll over Beethoven” och ”No particular place to go”.

Under sina scenframträdanden blev Chuck Berry känd för sin så kallade duck walk, ett sätt att röra sig över scenen lätt krökt, hoppande på ett ben och med det andra sparkande framför sig.

Chuck Berry belönades med en Grammy för sin livsgärning 1984 och valdes in i Rock’n roll hall of fame 1986 som en av de första artisterna. 2014 tilldelades han Polarpriset men deltog inte vid ceremonin på grund av sjukdom.

– Rocken som band som Rolling Stones, Beatles, The Who och Yardbirds spelade bygger på Berrys riff och licks och alla poplåtar bygger ju dessutom på de ämnen som han sjunger om, sa Thomas Johansson, ledamot i prisnämnden då.

Läs mer: Så sörj Berry i sociala medier

På sin födelsedag förra hösten meddelade Chuck Berry att han skulle släppa sitt första nya album sedan 1979 under 2017. Albumet fick titeln ”Chuck” och producerades av Chuck Berry själv. På skivan spelar också Chuck Berrys son Charles Berry Jr. och Ingrid Berry.

I ett pressmeddelande i samband med nyheten om skivan sa Chuck Berry: ”Den här skivan tillägnar jag min älskade Toddy [Chuck Berrys fru]. Min älskling, jag håller på att bli gammal! Jag har arbetat på den här skivan under en lång tid. Nu kan jag hänga upp mina skor.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.