Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

David Lagercrantz donerar halv miljon till grävande journalister

Foto: Anette Nantell

Författaren David Lagercrantz donerar en halv miljon kronor till Föreningen Grävande Journalisters stiftelse Grävfonden. 

Fonden vill stärka den grävande journalistiken i Sverige via bland annat stipendier till utbildningar i grävmetoder. Ambitionen är vidare att höja statusen för den granskande journalistiken och förståelsen för dess betydelse.

Lagercrantz beskriver fonden som en oerhört angelägen satsning, ett sätt att stötta den svenska demokratin "i en ödestid".

– Det blir ju allt tydligare att det fria ordet är under attack i världen i dag. Antidemokratiska krafter växer sig starkare, och lögnen och desinformationen får ett allt större inflytande i det offentliga rummet. Undersökande journalistik är därför viktigare än någonsin. Det är på allvar nu, inskärper han.

Läs mer: David Lagercrantz: ”Jag är aldrig bra nog”

Han påminner också om ett växande journalistförakt i samhället.

– Jag vill arbeta för att göra de undersökande journalisterna till våra hjältar igen, precis som de var när jag växte upp med Woodward och Bernstein (reportrarna på Washington Post som avslöjade Watergate-skandalen 1972) och allt vad de hette.

Med David Lagercrantz donation, en halv miljon kronor från Johan Björkmans stiftelse samt 100 000 kronor från Sören Sommelius, tidigare vid Helsingborgs Dagblad, har Stiftelsen Grävfonden nu nått sin första miljon. Förhoppningen är att snarast samla in "minst det tiodubbla".

Recension: David Lagercrantz: ”Mannen som sökte sin skugga”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.