Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Det är för tidigt att fira, Mr Cosby”

Bill Cosby på väg till domstolen.
Bill Cosby på väg till domstolen. Foto: Kevin Hagen/AFP

Rättegången mot den kände skådespelaren Bill Cosby angående sexuella övergrepp ogiltigförklaras. Åklagarsidan meddelar att den kommer att tas om. ”Det är för tidigt att fira, Mr Cosby”, sa advokaten till en av dem som anklagar Cosby för övergrepp.

För andra gången i rad avslutas rättegången mot skådespelaren Bill Cosby utan att han döms. Anledningen är att domaren ogiltigförklarar den efter att juryn, på tolv personer, inte har kunnat enas, rapporterar BBC.

På fredagen ställdes den femte dagens överläggningar in efter att juryn inte kunde komma överens, vilket DN rapporterade om. Då hade juryn suttit i överläggningar i totalt sett över 52 timmar. 

Det var en sammanbiten och tyst Bill Cosby som lämnade rättssalen. Istället lät han sin pr-chef Andrew Wyatt och sin fru Camille att föra ordet:

Camille Cosby anklagade, genom sin publicist Ebonee Benson, domaren Steven O’Neill för att vara arragont och en lögnare, att konspirera med åklagarsidan och var mycket kritisk till såväl åklagare, Kevin Steele, som medier.

– Medierna är hemska och försöker sälja sensationer och offrar ett mänskligt liv, sa Benson när hon läste upp det skrivna uttalandet.

Enligt åklagarsidan kommer rättegången nu att tas om inom 120 dagar, uppger CNN. Frågan är bara om man kan få samman en ny jury som anses objektiv.

Rättegången har ägt rum i Norristown i Pennsylvania.

När den 79-årige Bill Cosby, stödd på en käpp, vandrade bort i regnet höjde han handen i något som liknade en segergest. Han kommer nu att vara på fri fot efter att erlagt en borgen på en miljon dollar, skriver AP.

Advokat Gloria Allred som representerar en av de kvinnor, Andrea Constand, som anklagat Bill Cosby för övergrepp höll en kort presskonferens efter det att domaren avslutat rättegången:

– Vi kan inte underskatta den förblindande kraft som kändidsskap har. Men rättvisa kommer att skipas. Och att nästa gång kommer fler vittnen att kunna får föra fram sina berättelser. Nu tillät rätten bara en person att vittna, inte de tretton som vi ville kalla. Det kan göra skillnad. Det är för tidigt att fira, Mr Cosby. Rond två väntar runt hörnet.

Gloria Allred välkomnade åklagarsidans beslut att vilja ta om rättegången där Cosby anklagas för att ha drogat och sexuellt utnyttjat flera kvinnor. Också Andrea Constand ska vara inställd på att gå vidare, uppger CNN.

Bill Cosby, som är en av de största namnen i amerikansk underhållningsindustri och känd bland annat för sin medverkan som doktor Huxtable i ”The Cosby Show”, är anklagad på tre punkter för sexuella övergrepp. Om han skulle bli fälld på alla punkter riskerar han tiotals år i fängelse.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.