Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Fem saker du måste veta om James Baldwin

Foto: IBL

James Baldwins böcker behandlar rasism och sexualitet. DN:s Johan Hilton listar fem saker som man bör veta om den karismatiske författaren.

1. James Baldwin föddes i New York 1924 och räknas som en av de inflytelserika amerikanska 1900-talsförfattarna. I dag skulle hans utgångspunkt förmodligen beskrivas som intersektionell eftersom hans verk och tänkande ofta rör sig i skärningspunkten mellan hudfärg, klass och sexualitet.

Foto: IBL


2.
Romanen ”Giovanni's room” kom redan 1956 och beskrev en homosexuell kärleksrelation. Ämnesvalet var djärvt, i synnerhet mot bakgrund av de nypuritanska stämningarna i efterkrigstidens Amerika där homosexuella ofta betecknades som säkerhetshot som kunde utnyttjas av Sovjet.

3. Utöver ”Giovanni's room” utmärker sig särskilt två verk i James Baldwins produktion. Debuten ”Go tell it on the mountain” (1953) handlar om hans uppväxt i Harlem och är inte minst en svidande vidräkning med religiositetens grepp om den svarta befolkningen. Essäsamlingen ”The fire next time” (1963) är en sylvass analys av rasfrågans centrala position i såväl amerikansk kultur som det politiska livet. Dess intellektuella betydelse för medborgarrättsrörelsen kan nästan inte överskattas.

Foto: IBL


4. Den karismatiske Baldwin hade även en lika given som inflytelserik position i den amerikanska intelligentian. Han var bland annat god vän med Toni Morrison, Martin Luther King och Alex Haley. Men umgicks även med personer som Angela Davis, Marlon Brando, Malcolm X och Jean Genet.

5. James Baldwin bodde i stora delar av sitt liv i Frankrike där även ”Giovanni's room” utspelar sig. Han dog i magcancer i Saint-Paul-de-Vence 1987.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.