Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Här är världens sju sämsta filmer

Foto: IBL

Bioaktuella ”The emoji movie” klättrar på listorna över världens mest usla filmer. Men på det här området är konkurrensen knivskarp. Tag betäckning – för här är alla tiders sämsta filmer.

Bioaktuella ”The emoji movie” är en av årets hittills mest hatade filmer bland kritikerna. DN:s Wanda Bendjelloul var inte nådig i sin recension och publiken verkar vara minst lika uppretad.

På filmsajten Imdb kan användarna betygsätta filmer och Tony Leondis animerade soppa har mottagits så illa att den klättrar snabbt på listan över tidernas sämsta filmer. I nuläget ligger den på plats 11. 

Här är sju handplockade titlar från Imdb:s vindlande långa lista över världens sämsta filmer: 

Foto:  Camfam/Provident/Kobal/REX

1. ”Saving christmas” (2014. Regi: Darren Doane)

Kristen jul-komedi som såldes in med ambitionen att återinföra ”christ in christmas” och mottogs som vinterkräksjukan av publiken. I bästa fall. En användare på sajten Rotten Tomatoes har kallat den för filmvärldens motsvarighet till cancer. Den djupt kristne skådespelaren Kirk Cameron som gör huvudrollen blev rasande när kritikerna korsfäste filmen. Han hävdade att en ateistisk konspiration låg bakom sågningarna.

Foto: IBL

2. ”Superbabies: Baby Geniuses 2” (2004. Regi: Bob Clark)

Fyra bebis-genier bekämpar en ond mediemogul som, ironiskt nog får man väl ändå säga, vill hjärntvätta världens befolkning med hjälp av jättedålig tv. Actionkomedin som hatades av kritiker världen över och dessutom var en monumental publikflopp blev regissören Bob Clarks sista film.

Foto:  imago stockDaniel Küblböck spelar huvudrollen i ”Daniel der Zauberer” Foto: Imago stock

3. ”Daniel der Zauberer” (2004. Regi: Ulli Lommel)

Dramakomedi där två onda tonåringar vill mörda popsångaren DK, en hyfsat framgångsrik deltagare i den tyska versionen av ”Idol”. Huvudrollen spelas av Daniel Küblböck, en hyfsat framgångsrik popsångare som 2003 utsågs till Tysklands mest irriterande person. Enligt sajten wieistderfilm.de är det tidernas sämsta tyska film. Küblböck själv går ett steg längre, han har i en intervju konstaterat att det är tidernas sämsta film över huvud taget. 

Foto:

4. ”Manos: the hands of fate” (1966. Regi: Harold Warren)

Extremt besynnerlig nollbudgetskräckis som blivit ett begrepp bland skräpfilmsentusiaster.  Problemen börjar redan med titeln. Eftersom ”manos” betyder händer på spanska så är filmens namn tautologiskt nog ”Hands: the hands of fate”. Den mycket svårbegripliga handlingen är centrerad kring Torgo, en lömsk figur med jättestora lår. Anledningen till att filmen inleds med en nio minuter lång dialoglös scen där en bil åker runt på måfå är att regissören Harold Warren, en försäljare av gödningsmedel i Texas, glömde att addera förtexterna.

Foto: Everett Collection / IBL Bildbyrå

5. ”Birdemic: Shock and terror” (2010. Regi: James Nguyen)

Skamlöst plagiat av Alfred Hitchcocks mästerverk ”Fåglarna” där en liten stad plågas av ondskefulla fiskmåsar som bajsar bomber och kissar frätande syra. Filmen tog fyra år att spela in eftersom regissören James Nguyens budget var så pass mikroskopisk. 2009 reste han oinbjuden till Sundancefestivalen för att marknadsföra sin skapelse. Där delade han ut flygblad där han stavat fel till titeln på grund av stress.

Foto:  Cinema Group 75/Kobal/REX

6. ”Giant spider invasion” (1975. Regi: Bill Rebane)

Efter att en mystisk meteor kraschlandat i Wisconsin följer en spindelinvasion och en orgie i historiskt pajiga specialeffekter. Denna sci-fi-skräckis är så hopplöst usel att den verkar väcka ett slags moderkänslor hos publiken och många Imdb-användare har gett den omotiverat höga betyg. Men med tanke på att en av spindlarna i själva verket är en Volkswagen-bubbla täckt med ludd i vilken det sitter statister och viftar med handgjorda spindelben så är det kanske inte så konstigt.

Foto:  Wiseau-Films/Kobal/REX

7. ”The room” (2003. Regi: Tommy Wiseau)

Enligt alla traditionella sätt att bedöma film är Tommy Wiseaus romantiska drama ett praktfiasko. Den kostade motsvarande 52 miljoner och drog in 15.000 kronor. Handlingen är helt obegriplig och skådespelarinsatserna ofattbart dåliga. En kritiker menade att Wiseau, som gör huvudrollen, låter som om han försöker imitera Borat som imiterar Christopher Walken som i sin tur försöker spela en mentalpatient. Trots detta, eller förmodligen just därför, har den kommit att bli en av historiens mest älskade skitfilmer. Repliken ”You are tearing me apart, Lisa!”, som är stulen från ”Ung rebell”, är ett slags hälsningsfras bland de många fansen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.