Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

”Jag älskar att spela i hattar”

Tom Hardy brinner för familjeprojektet ”Taboo” som nu får en andra säsong. DN har träffat Hollywoodstjärnan och pratat om antihjältar och Englands mörka kolonialhistoria.

Men var är hatten? Tom Hardy, en av Hollywoods just nu hetaste skådespelare kommer in i en vårsolig svit på Grand Hôtel i Stockholm i stickad mössa i stället för den imponerande skorstenslika, smutssvarta huvudbonad som blivit som en egen rollfigur i det våldsamma, skitiga, previktorianska HBO Nordic-dramat ”Taboo”.

Det är en viss besvikelse faktiskt, även om den verklige Hardy är betydligt mindre grymtig och mycket charmigare än hans rollfigur, den sargade äventyraren James Delaney i serien.

– Jag älskar verkligen att spela i hattar, erkänner Tom Hardy som fick blodad tand för klassiska huvudbonader i gangsterdramat ”Peaky blinders” som också utspelar sig i London, fast ett sekel senare.

Efter ett framgångsrikt decennium som eftersökt antihjälte i alltifrån ”The dark knight rises”, där han spelar Batmans motståndare Bane med pervers lädermask och ”Mad Max: Fury Road” där han axlar Mel Gibsons fallna mantel som ökenpunkare med bensin i blodet, ville Tom Hardy skapa sin egen rollfigur och sitt eget universum.

– Det började egentligen redan när jag hade varit med i tv-serien ”Oliver Twist” för tio år sedan. Jag fantiserade fram en rollfigur som jag skulle vilja spela och som var en rätt galen blandning av Dickens Bill Sykes, Marlow i Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta”, Hannibal Lecter och Heathcliff från ”Svindlande höjder”, ha ha.

– Jag ville dessutom gärna jobba tillsammans med min pappa, Chips Hardy som är manusförfattare, så han skrev ett utkast med en historia och en massa andra karaktärer som vi kunde söka pengar på.

– Det tar tid verkligen tid att hitta en plattform där man kan vara med och påverka vad som görs och inte bara hur det görs, så vi höll på länge och jobbade tillsammans innan det hände något. Det var segt, men bra för min och pappas relation. Vi har verkligen kommit varandra mycket närmare genom ”Taboo”, säger Hardy och ler mycket snällare än man kan tro av hans filmografi.

Men trots att både BBC och Ridley Scott tidigt hoppade på tåget, visade det sig att familjen Hardys passionsprojekt trots allt behövde draghjälp av ett större författarnamn, så Tom Hardy gjorde ett byte med ”Peaky blinders”-författaren Steven Knight. Han gick med på att spela huvudrollen i Knights intensiva regidebut ”Locke” om Knight skrev manus till ”Taboo”.

”Taboo” utspelar sig under det som kallas Regency era i brittisk historia (det tidiga 1800-talet), en epok som i filmsammanhang mest är känd för romantiska, sirliga Jane Austen-filmatiseringar.

Men ”Taboo” är allt annat än romantisk, snarare en mustig häxbrygd av förbjudna lustar mellan James och hans syster (Chaplins barnbarn Oona Chaplin), smak för människokött, koloniala mardrömmar, blodiga uppgörelser, märkliga uppenbarelser, stank, lera och smutsigt Themsenvatten. Huvudpersonen James Delaney återvänder vid faderns död till London efter tio vilda år i de afrikanska kolonierna.

Ingen blir glad av hans återkomst, i synnerhet inte när det visar sig att han ärvt mark vid Notkasundet på gränsen i nordväst mellan Amerika och Kanada som är strategiskt viktigt för såväl den brittiska kronan som den amerikanska armén. Men även det mäktiga Ostindiska kompaniet vill åt landremsan, som ses som en viktig hamn i handelsvägen till Kina (Jonathan Pryce gör en lysande, infam tolkning av en chef som går över lik för sitt bolags ära).

– Jag hade nog först tänkt att serien skulle utspela sig under den viktorianska eran för att jag gillar den epoken så mycket klädmässigt. Min pappas första utkast utspelade sig 1860 i Argentina och Kongo, men sedan ville Steven absolut förskjuta storyn tillbaka i tiden. Det visade sig bli mycket mer spännande än vad jag hade tänkt.

– Regencyperioden är inte alls lika utsliten och det var en period i historien när världen öppnade sig på ett särskilt sätt, säger Tom Hardy, som tagit av sig mössan, flashar stora armtatueringar och puffar nöjt på en e-cigarett i en konformad metallbehållare.

– Jag älskar kostymdramer men de är ofta så jäkla stela och ceremoniösa. Genom att vi bestämde oss för att skildra den här perioden, när människor var lite djärvare och inte lika mycket slavar under moraliserande regelverk som under den viktorianska tiden, kunde vi vara lite råare och galnare.

– Och så blir det ju bra tv, säger Tom Hardy, skrattar och ser ut som ett lyckligt barn när han berättar att serien, som är en av HBO Nordics mest sedda det här året, får en fortsatt säsong där James sätter segel mot sitt ärvda land.

Född 1977 i London. Fick sitt stora

Född 1977 i London. Fick sitt stora genombrott i Christopher Nolans komplexa science fiction-drama ”Inception” 2010.

Filmer och tv-serier i urval: ”Tinker tailor soldier spy” (2011), ”The dark knight rises” (2012) ”Locke” (2013), ”The drop” (2014), ”Peaky blinders” (2104–2016) ”Child 44” (2015), ”Mad Max: Fury Road” (2015), ”The revenant” (2015). Återförenas med Nolan i kommande krigseposet ”Dunkirk” med premiär nästa år.

Hela första säsongen av kostymdramat ”Taboo” (1–8) finns på HBO Nordic.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.