Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Kristen Wiig om nya filmen: Tajmingen är perfekt

Kristen Wiig.
Kristen Wiig. Foto: FeatureflashSHM/REX/Shutterstock

Venedig. Kristen Wiig gästar Lido med Alexander Paynes klimatsmarta dramakomedi ”Downsizing”.

– Med tanke på att det fortfarande finns de som förnekar att växthuseffekten existerar så är tajmningen perfekt, säger hon.

Samtidigt laddar Wiig för att spela huvudrollen i den amerikanska versionen av ”Min pappa Toni Erdmann” mot Jack Nicholson.

Stjärnan från ”Saturday night live” och ”Bridesmaids” är lite lättad över att ha tagit sig ur det renodlade humorfacket. Under de senaste åren har Kristen Wiig fått roller där hon fått utveckla sin dramatiska talang. I Alexander Paynes Vendigaktuella ”Downsizing” spelar hon till exempel en alldaglig kvinna från Omaha som fattar ett livsavgörande beslut tillsammans med sin make, spelad av Matt Damon. De ska låta krympa ner sig till minatyrmänniskor för att få en nytändning i livet och samtidigt göra vår överansträngda och överbefolkade planet en tjänst.

– ”Downsizing” är en av de där ovanliga filmerna som man förändras av efter att ha sett. Den här filmen ställer många frågor som rör miljön, samhällsordningen och inte minst mitt eget liv, säger Kristen Wiig i ett hotellrum på Excelsior på Lido utanför Venedig.

Manuset skrevs av Alexander Payne och Jim Taylor redan för tio år sedan, men har fått en akut aktualitetsfaktor sedan Donald Trump vill riva upp Paris-avtalet.

– Med tanke på att det fortfarande finns de som förnekar att växthuseffekten existerar så är tajmningen perfekt. Samtidigt är jag riktigt skrämd av det totala politiska kaos som Trump har orsakat. Hela idén med att ha en ledare är att någon ska ha koll så att man kan känna sig trygg, säger Kristen Wiig.

Just nu ser hon mest fram emot att få sätta tänderna i nyinspelningen av Maren Ades tokhyllade mor-pappa-drama ”Min pappa Toni Erdmann” som Oscarnominerades. I den amerikanska versionen görs Peter Simonischeks skojfriska papparoll av Jack Nicholson. För Wiig är det något av ett lustfyllt kamikazeprojekt.

– Jag älskar allt med den filmen. Oftast finns det ett slags checklista som filmer prickar av och påminner dig om att det är en film. Med ”Min pappa Toni Erdmann” är man bara där, det är bara en rak och ren historia om en pappa och en dotter. Sorglig, knäpp och rolig på samma gång, säger Kristen Wiig som haft möte med regissören Maren Ade i Los Angeles.

I originalversionen spelades dottern av Sandra Hüller.

– Jag är nervös eftersom hon var så briljant, men jag måste försöka göra min egen grej. På papperet finns det inget att gilla med den här figuren, men jag känner sympati för henne. Jag förstår varför hon är som hon är, säger Wiig.

Skådespelaren, som Oscarnominerades för manuset till ”Bridesmaids”, har också blivit sugen på att regissera.

– Vi behöver fler kvinnor som berättar kvinnliga historier. Visst är män och kvinnor lika, men vi är också väldigt olika. Vi har olika röster och behöver berätta olika historier, säger den New York-födda Kristen Wiig som numera rotat sig i Los Angeles.

Ibland drabbas hon av svår hemlängtan till "Saturday night live".

– Varje gång jag ser showen på tv så längtar jag tillbaka. Det är mitt andra hem, min familj. När jag är i New York så brukar jag försöka titta in och göra en sketch, säger hon.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.