Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Ett paradigmskifte pågår i filmvärlden

Netflixs äventyrsfilm "Okja" visades i Cannes, trots att den inte får biopremiär.
Netflixs äventyrsfilm "Okja" visades i Cannes, trots att den inte får biopremiär. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Filmfestivalen i Cannes har sagt att de framöver bara vill ha filmer som visas på bio, men Svenska filminstitutet går i motsatt riktning.

Under filmfestivalen i Cannes har det gnisslat mellan festivalen och strömningstjänster som Amazon och Netflix. Här ska vi framöver ha filmer för bio endast, tack, har festivalen sagt.

Svenska filminstitutet öser tvärtom på och diversifierar. Från första juni kan man söka stöd för att prova att göra till exempel webserie eller Instagramserie, eller berätta i någon annan ännu inte ens uttänkt form.

Kortfilmskonsulenten Erika Wasserman presenterade detta experimentella projekt på Filminstitutets pressträff i Cannes på fredagen. I programmet NEON, Next original narratives, kan ett regissörs-producentteam söka stöd för att "utforska filmiska gränser".

Det kommer att bli ett ganska snabbt race med fem vinnare.

Fem projekt kommer att väljas ut och få 100 000 kronor i utvecklingsstöd. Förhoppningen är att något sedan ska kunna få produktionsstöd, om det nu blir en Snapchattad berättelse eller ett försök med virtual reality.

Det är möjligt att söka pengar från 1 juni till 1 september. I oktober meddelas vilka projekt som valts ut, så det kommer att bli ett ganska snabbt race med fem vinnare.

Satsningen understryker att ett paradigmskifte pågår i filmvärlden, rörliga bilder kommer emot oss från alla håll och i alla möjliga former. Filmfestivalen i Cannes förefaller att ha tagit ställning.

Den nya regeln, att filmer för att antas av festivalen ska vara avsedda att få fransk biopremiär, kan tolkas som att festivalen ser försvar för biograferna som en av sina uppgifter. Med NEON är det som om SFI skickar en sond ut i cyberspace för att se vad som där kan upptäckas.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.