Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Trumps nya tv-kanal minner om kommunistiska diktaturer

Lara Trump.
Lara Trump. Foto: Mike Spencer/AP

I veckan har Donald Trumps familj lanserat en egen tv-kanal, som kallas Real News. Det är ett led i Trumps växande propagandamaskin och ett sällsynt exempel på statlig media i USA.

Donald Trumps kampanj för att bli omvald som president år 2020 har nyligen lanserat en tv-kanal som ska sprida positiv bild av presidenten. Projektet produceras av Lara Trump, en erfaren tv-producent som är gift med presidentens son Eric Trump. Under vinjetten ”Real News” försöker talespersoner för Trump skapa en motvikt till de skandaler och motgångar som präglar mycket av nyhetsrapporteringen om Trump. Tonläget på ”Real news” är klämkäckt och positivt. Innehållet är av ett slag vi förknippar med kommunistiska diktaturer. Enligt Lara Trump ska kanalens ambition vara att sprida information om ”alla de framgångar presidenten åstadkommer som vi inte hör på grund av alla fejkade nyheter därute”.

Michael McFaul, tidigare ambassadör i Ryssland, skrev på Twitter att sändningen ”känns skrämmande lik många av de statliga kanaler jag sett i andra länder”. Tom Rosenthal, forskare och mediekritiker på American Press Institute, säger i en intervju med nyhetssajten Vox att projektet påminner om George Orwells mörka framtidsvision ”1984”.

I den första sändningen räknar programledaren Kayleigh McEnany upp en rad positiva siffror och statistik som ska illustrera hur framgångsrik Trump har varit som president.

”Sedan presidenten tillträdde har han skapat mer än en miljon jobb, arbetslösheten är på den lägsta nivån på 16 år och Dow Jones-index fortsätter att slå rekord”.

Den amerikanska ekonomin har varit relativt stark i flera år och antalet jobb som skapats sedan Trump blev president har minskat en aning jämfört med samma period under föregående år. Under Obamas sista fyra år som president skapades i snitt 209.000 jobb i månaden, medan snittet under 2017 varit 179.000. Men Trump hoppas nu att de nya tv-sändningarna ska hjälpa hans sviktande opinionssiffror. I veckan avslöjades det även att Trump varje dag får två paket med positiva nyheter om sitt arbete från sina anställda på Vita Huset.

Trump har sedan länge haft hjälp av en rad konservativa medier som i princip enbart sänder positiva nyhetsinslag om Trump. Morgonprogrammet ”Fox & Friends” och kvällsprogrammen med Sean Hannity och Tucker Carlson på Fox News har länge varit pålitliga källor för glada nyheter om Trumps administration. Högersajten Breitbart, som tidigare sköttes av Trumps nuvarande chefsstrateg Steve Bannon, har också konsekvent försvarat Trump.

Men Real News är det första försöket från Trumps administration att skapa en genuin nyhetsplattform direkt från Trumps egen familj. Programmet sänds från Trump Tower, högkvarteret för Trump-familjens företag.

Programmet kan ses som en logisk slutsats på en utveckling som länge har pågått i det republikanska partiet. Redan då Richard Nixon var president i början av 1970-talet försökte hans rådgivare Roger Ailes starta en TV-kanal som skulle heta GOP TV, efter smeknamnet för det republikanska partiet, Grand Old Party. Ailes var influerad av de ryska propagandakanalerna och ville bygga upp en lika effektiv kommunikationsinfrastruktur i USA. Först två decennier senare fick Ailes sin vilja igenom, då han startade Fox News, med ambitionen att skapa en konservativ motvikt till traditionella medier. Ailes var senare rådgivare till Trumps valkampanj. Newt Gingrich hade liknande ambitioner med en kortlivad tv-kanal på 1990-talet, då Gingrich var republikanernas talman i representanthuset.

Under George W Bushs tid som president talade hans rådgivare om att ”skapa vår egen verklighet” där man inte tog hänsyn till vad etablerade nyhetsmedier rapporterade om.

Inför valet förra hösten experimenterade Trumps kampanj med tv-sändningar från Trump Tower, som sändes live på Facebook. Många förutspådde redan då att Trump planerade att bygga ett högerpopulistiskt medieimperium tillsammans med Steve Bannon. Först nu ser vi ett tecken på att det kan bli så.

Att projektet leds av Kayleigh McEnany, som precis tillsatts som talesperson för republikanernas nationella partikommitté, säger också något väsentligt om hur nära Trump nu står republikanernas etablissemang. Det har varit populärt att spekulera om växande klyftor mellan Trump och republikanerna som parti, men även om det sporadiskt växlas enstaka glåpord mellan Trump och någon republikansk senator så har deras samarbete snarare fördjupats under året.

Det nya initiativet finansieras av Trumps kampanjorganisation, med målet att Trump ska bli omvald år 2020. Enligt en färsk opinionsmätning i veckan säger 47 procent av Trumps anhängare att de skulle vilja att det valet sköts upp på obestämd framtid, så att Trump kan fortsätta vara president.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.