Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

SF Bio får konkurrens av ny biokedja

Foto: Sweco Architects

Ett 30-tal kommuner i Sverige saknar biografer. Men nu ger sig en ny aktör in i leken och öppnar nya salonger. Målet är toppmodernitet, kvällsumgänge – och mer film till folket.

Filmsverige genomgår en omvälvande period, med en nyinstiftad statlig filmpolitik, finansieringstrubbel för inhemska satsningar och sjunkande publikintresse för svensk film. Samtidigt söker sig befolkningen till biograferna i allt större omfattning: Förra året ökade antalet besök till 17,8 miljoner.

Foto: Steen BrogaardDen siffran är dock alltför låg, enligt John A Tønnes, vd på Nordisk Film. I Norge och Danmark, där bolaget dominerar marknaden, går varje person i genomsnitt på bio 2,3 gånger per år – i Sverige är den siffran 1,7. Sett över den senaste femårsperioden har samtidigt både antalet biografer och salonger minskat.

Nordisk Film vill försöka bryta den utvecklingen. Bolaget planerar nu en satsning i Sverige och kommer under de kommande åren öppna biografer i Uppsala och Malmö. I framtiden finns ambitioner att också öppna salonger i Stockholm, Göteborg och på flera andra större orter.

– Biomarknaden växer och vi tror verkligen på dess framtid. Vi vill öka utbudet till den svenska publiken, med toppmoderna salonger och möjligheterna att uppleva den sociala samlingspunkten som biograferna utgör, säger John A Tønnes.

Han berättar att Nordisk Film närt planer på en svensk etablering under en längre tid. Satsningen möjliggörs genom ett samarbete med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som bygger biograferna. I Gränbystaden, Uppsala, planeras en biograf med fem salonger (öppning i slutet av 2018), och på handelsplatsen Mobilia i Malmö planeras fem salonger stå färdiga senast våren 2020.

Foto: Christoffer Edling– En viktig del i vår stadsutvecklingsstrategi är att skapa helhetsupplevelser med handel, kultur, service och mötesplatser. Om en stadsdel ska vara attraktiv krävs även tillgång till kvällsaktiviteter, och där utgör bion ett viktigt inslag, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Nordisk Film ger sig i Sverige in på en biomarknad som domineras till åttio procent av i första hand SF Bio, samt Svenska Bio. John A Tønnes anser att konkurrensen är nyttig, att den kan pressa branschen till ökad kvalitet. Inom den kommande femårsperioden vill Nordisk Film driva mellan fyra och tio biografer i Sverige.

– Vi ser med respekt på de andra bolagens dominans men det finns både behov och utrymme för konkurrens. Det är svårt att bygga nya biografer när man samtidigt måste försvara redan etablerade. Många äldre biografer har samtidigt inte utvecklats alls och det är något som de svenska besökarna behöver, säger John A Tønnes.

På uppdrag av Svenska Filminstitutet sammanställdes nyligen en rapport över arbetet att stödja nya biografetableringar i Sverige. I rapporten framkommer att nära 30 av landets kommuner i dag saknar biografer, varav befolkningen på ett par mindre orter har över en timmas restid för att komma till en biograf.

Samtidigt presenteras i rapporten positiva indikationer för den som gillar bioupplevelsen. Under 2015 skedde ett trendbrott och för första gången på över ett decennium ökade antalet biografer och salonger i landet, en utveckling som enligt preliminära uppgifter fortsatte även under 2016.

Foto i text: Steen Brogaard, Christoffer Edling

Här är kommunerna som saknar biograf.
  • I 31 svenska kommuner finns ingen aktiv biograf. Majoriteten av orterna ligger i söder. Invånarna har i många fall närhet till biografer i grannkommuner, men på vissa håll kan man tvingas resa nära en timme för att se på bio.
  • Habo, Mullsjö, Bjuv, Burlöv, Kävlinge, Lomma, Perstorp, Staffanstorp, Svedala, Åstorp, Örkelljunga, Danderyd, Sundbyberg, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Nykvarn, Oxelösund, Munkfors, Bjurholm, Norberg, Skinnskatteberg, Bollebygd, Hjo, Munkedal, Orust, Töreboda, Öckerö, Degerfors, Lekeberg, Vadstena, Åtvidaberg.
  • Komplementbiografer saknas i tretton städer med fler invånare än 30 000 personer. En komplentbiograf visar ett filmutbud som består av filmer som till minst 30 procent kommer från Europa (exklusive Sverige) och övriga världen (exklusive USA), vilka når färre än 150.000 besökare vardera på den svenska biomarknaden.
  • Borlänge, Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Lidingö, Linköping, Motala, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Täby, Uddevalla.

Källa: Ur rapporten "Stöd till nya biografer?" från Svenska Filminstitutet

Rättelse: I en tidigare version av faktarutan uppgavs felaktigt att Storfors kommun saknar biograf. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.