Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Bong Joon Ho: Okja

Storslagen veganaction på Netflix.

4

Äventyr.

”Okja”

Regi: Bong Joon Ho

Manus: Bong Joon Ho, Joe Ronson.
I rollerna: Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Lily Collins m fl.
Längd: 1 tim 58 min.
Språk: Engelska, koreanska.
Finns på Netflix.

 

En extatiskt leende, vitblonderad Tilda Swinton i puderrosa chocköppnar sommarens bästa äventyrsaction ”Okja”, Netflix-filmen som tävlade i Cannes i våras men som åtminstone i Sverige enbart kan ses av de som prenumererar på nätjätten med den röda loggan.

I centrum står en ömsint kärleksrelation mellan den sydkoreanska flickan Mija och hennes monstruösa husdjur, den genmanipulerade, supercharmiga jättegrisen (!) Okja, i hemlighet framställd i ett labb för framtida köttproduktion och utplacerad på Mijas farfars lilla gård.

Allt de två vännerna önskar är att fortsätta sina idylliska lekar i en svindlande vacker bergsnatur. Men deras idylliska tillvaro får ett abrupt slut. Den multinationella, biotekniska livsmedelsproducenten Mirando (Monsanto, någon?) – som en gång skapade Okja – vill förstås casha in på sin dyra investering.

”Okja” är regisserad av sydkoreanen Bong Joon Ho (”Snowpiercer”). Den är inte bara tekniköverskridande när det gäller visningsfönster, den mixar genrer som det inte fanns någon morgondag: naturlyrisk melodram, actionspäckat äventyr, politiskt laddad svart satir, you name it. Och den blandar friskt traditionella sydkoreanska levnadsmönster nära naturen med en ultraamerikansk, urbant råkapitalistisk livsstil.

Okja förs bryskt i väg till ett jätteslakteri i USA. Men Mija far efter, och får oväntad hjälp av ett gäng dedikerade och rätt hårdföra djurrättsaktivister, anförda av Paul Dano (”Little Miss Sunshine”) som spelar den karismatiske ledaren Jay.

Vid sidan av den veganvänligt inbyggda kritiken mot köttindustrin finns det också ett mediekritiskt spår, som dock inte är på långa vägar lika elegant formulerat.

”Okja” kan bocka av en massa rutor i den aktuella samhällsdebatten kring en miljömässigt hållbar framtid. Men i första hand är den en underhållande, halsbrytande saga.

Skådespeleriet kränger rejält, alla är inte riktigt med i samma film. Tilda Swinton är våldsamt sevärd i dubbelrollen som dels Mirandos ondskefulla vd, dels en konspiratorisk tvillingsyster med egen agenda. Jake Gyllenhaal gör i sin tur ett slags elak Doktor Dolittle-typ/tv-profil som jobbar för Mirando – en flåsig roll utan skärpa. Bättre är det yngre gardet, som till exempel unga Seo-Hyun Ahn, som spelar älskansvärda Mija.

Det är intressant att just ”Okja”, som är gjord för stor duk (stjärnfotografen Darius Khondji gör storverk), bara kan konsumeras för hemmabruk. Det komplicerar ytterligare den högaktuella debatten om biografkulturen kontra strömningstjänsterna.

Läs alla DN:s filmrecensioner här.

Se mer. Djurrätt

Tre andra filmer om djurrättsaktivism:

Delfindokumentären ”The cove” (2009).

”Legally blonde 2” (2003).

”De dimhöljda bergens gorillor” (1988).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.