Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Brian Fee: Bilar 3

Blixten McQueen kör igen.
Blixten McQueen kör igen.

Fantasin går på tomgång i vackert USA, skriver Kerstin Gezelius i sin recension av ”Bilar 3”.

2

Familjefilm 

”Bilar 3”

Regi, manus: Brian Fee

I rollerna: Martin Stenmarck, Mikaela Ardai Jennefors, Gustav Levin m fl. Längd: 1 tim 42 min (barntillåten). Språk: svenska.

 

Det är något ovanligt otajmat över franchisen ”Bilar”. Första filmen om den lilla röda racerbilen Blixten McQueen och hans vänner var onekligen ganska söt och blev omåttligt populär. Ändå dröjde det åratal innan uppföljaren kom och den var så charmlös att hela konceptet med besjälade bilar föll platt till marken.

Nu, en eon senare (i barnvärlden), försöker man återskapa magin med en lite mindre yvig, mer hjärtevärmande berättelse. Blixten blir allt oftare omkörd av högteknologiska monster och hur mycket han än försöker så är han helt enkelt inte tillräckligt snabb längre.

De här små bilarna har varit leksaker länge nu. Man har trampat på dem, letat efter dem på tunnelbanans hittegods med en storgråtande son vid handen, lagat dem med björnklister och förpassat dem till källaren.

Det är lite svårt att se dem som karaktärer i en film igen. De är prylar, och det formulärmässiga manuset och den hektiska inledningen med långa, skrikiga sportanalyser (är de riktade till fyrtioåriga pappor eller deras barn?) får dem inte direkt att komma till liv. I alla fall inte utan en skådespelare som Owen Wilson, som kan ladda vilken mesig replik som helst med något slags hjärtknipande humor. Den svenska röstregin har som vanligt betydligt lägre ambitioner.

När Blixten och hans hurtiga nya coach Cruz Ramirez reser genom ett lantligt, vackert tecknat USA på jakt efter bortglömda racingbanor och hillbilly-nattlopp kan man fortfarande känna lite dieseldoftande motorromantik (fast den där charmiga gamla långtradaren röstade säkert på Trump, kan man inte låta bli att tänka. Och hur skulle Doc Hudson ställa sig till händelserna i Charlottesville? Och är latinoflickan Cruz säker här ute på vischan?) Jag har svårt att tro att ”Bilar 3” kan få i gång fantasimotorerna på en ny generation ungar mer än möjligen mellan nu och julhandeln.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.