Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

I am not your negro av Raoul Peck

James Baldwins författarskap står i fokus för en film som spänner en båge mellan mördade medborgarrättsledare och dagens polisvåld. En mäktig och omvälvande essäfilm.

5

Dokumentär

"I am not your negro"

Regi: Raoul Peck

Manus: James Baldwin. Medverkande:
James Baldwin, Samuel L Jackson, Harry Belafonte, Dick Cavett med fl. Längd: 1 tim 33 min (Från 15 år)era

Bilden av den allvarliga, svarta, slanka femtonåriga Dorothy Counts på väg in till Harry Harding High School i Charlotte, North Carolina, förmådde den amerikanske författaren James Baldwin att återvända till sitt hemland efter tio år i Paris. Han var trött på att stå utanför, trött på ”att diskutera Algeriet och rasismen mot afrikanerna”.

Året var 1956, Dorothy Counts var en av de fyra första, svarta studenter som ansökt till dittills helvita skolor. Hon står där, omgiven av hånflinande, otäckt hotfulla och självsäkra vita elever. Efter fyra dagar av oavbrutna trakasserier och hot mot hennes säkerhet förmås hon lämna skolan.

Bilden förekommer givetvis i Raoul Pecks dokumentär ”I am not your negro”.  Det är en mäktig, referensrik, intellektuell och känslomässigt omvälvande essäfilm om ett närmast profetiskt författarskap, om rasism och om amerikansk kultur – inte minst om den amerikanska filmens kroniskt mytskapande förmåga och avgörande betydelse för att forma självbilden hos både svarta och vita. 

"I am not your negro" tar avstamp i James Baldwins oavslutade minnesbok ”Remember this house”. Brevet till hans förläggare om projektet att skildra de tre mördade medborgarrättskämparna och vännerna Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr inleder filmen.

Filmen avslutas med en lista på de många unga svarta som dött bara de allra senaste åren av polisiärt eller vitt övervåld: i ”en civilisation som alltid glorifierat våld – om inte en neger hållit i vapnet” som James Baldwin själv uttryckte det.

Så skär filmen rakt in i vår samtid, till Black Lives Matter, till protesterna i Ferguson och till den så kallade alternativhögerns nymornade hat oavbrutet ackompanjerad av James Baldwins egna ord. De är antingen inlästa av Samuel L Jacksons sonora stämma eller med klipp från författarens egna framträdanden som hos Dick Cavett i tv, som i debatt med William F Buckley på universitetet i Cambridge inför en helvit åhörarskara.

Mest talande av dem, ja nästan komiskt, är när Paul Weiss, filosofiprofessor från Yale möter Baldwin i tv och beskäftigt ifrågasätter varför rastillhörighet skulle vara så viktig?

Han får vältaligt svar av Baldwin; samlad, rökande, elegant.

Inte minst är ”I am not your negro” en äventyrlig resa genom filmhistorien.  James Baldwin älskade film ända sedan han som sjuåring såg Joan Crawford i ”Ett drama i natten” (1931), utan att den gången alls reflektera över hennes hudfärg. 

Så småningom blev det annorlunda: i Raoul Pecks händer följer en kavalkad av intelligent infogade filmklipp för att illustrera Baldwins tankegångar om våld och Hollywoods långvariga absoluta vilja att försvara vithetens oskuld och skapa lugn. ”Det världen gör mot dig, tillräckligt länge och tillräckligt effektivt, börjar du göra mot dig själv."

Det märkligaste med James Baldwins författarskap och hållning såsom det också framträder här, är att han aldrig förföll till hat mot vita, inte ens när lynchningar, mord, hakkors och de vitas av hat förvridna ansikten följde på de svartas kamp för medborgerliga rättigheter.

Men oförsonlig är han mot tomheten, dumheten och omognaden i en dominerande amerikansk kultur.

Kan man plädera för en visning av ”I am not your negro” inte endast för identitetspolitiker och filmstudenter utan även i Vita Huset?

  • Se mer.

Tre andra filmer av Raoul Peck:

"Lumumba" som handlar om den kongolesiska politiker och frihetskämpen Patrice Lumumba (2002)

"En lysande framtid" (2009) om elever på fransk elitskola som fostrar blivande politiker.

"Le jeune Marx" (Den unge Marx) om Karl Marx unga år.

Läs mer:

”De svarta filmer som existerar är mirakel” - intervju med Raoul Peck.

Fem saker man måste veta om James Baldwin

Hynek Pallas: James Baldwin förtjänar avgjort en plats i vår gemensamma kanon

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.