Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Filmrecensioner

Matthew Heineman: City of ghosts

Gräsrotsjournalistik. ”City of ghosts” skildrar hjältemod på nätet, skriver Helena Lindblad.

4

Dokumentär

”City of ghosts”

Regi: Matthew Heineman

Med: Abdalaziz Alhamza m fl. Längd: 1 tim 30 min (från 15 år). Språk: engelska, arabiska.

Nyss var de studenter, obekymrade och festglada tjugoplussare med livet framför sig. Nu kämpar de mot Islamiska statens terrorregim med gräsrotsjournalistik i sociala medier som vapen.

”City of ghosts”, signerad dokumentärfilmaren Matthew Heineman som tidigare gjort Oscarsnominerade ”Cartel land”, är en brutal ögonöppnare även när man trodde man sett det mesta i nyheterna och på nätet.

I centrum för filmen står en grupp unga aktivister från syriska Raqqa. När den svartklädda IS-armén invaderade staden 2014 och utropade ”kalifatets huvudstad” bestämde de sig för att mot alla odds vittna om övergreppen i den stängda staden.

De skapade mediekollektivet ”Raqqa is being slaughtered silently” (RBSS). Deras vapen är mobiler och bärbara datorer, slagfältet är de sociala medierna. Många av dem har tvingats i exil Europa där de lever under ständiga dödshot och tvingas se släkt och vänner avrättas av IS live på nätet – samtidigt som de hela tiden försöker få ut information och bilder från sina kvarvarande, tappra kontakter som är kvar i Raqqa.

”City of ghosts” innehåller en lång rad närmast outhärdliga bilder, från iskallt utförda avrättningar till isande bilder av hur IS indoktrinerar och rekryterar barn. Men den är också en sällsam och på många sätt oöverträffad skildring av civilkurage. Det hoppfulla ligger förstås i skildringen av RBSS-kollektivets gräsrotsjournalistik och hur den används för att exponera IS vidrigheter på en av terrorgruppen starkaste arenor, nätet.

Under sommaren har den USA-stödda koalitionens flyganfall och trupper kraftigt försvagat kalifatetets tidigare så starka fäste, men ”City of ghosts” fortsätter dessvärre att vara aktuell.

En av centralgestalterna i filmen, Abdalaziz Alhamza som är gruppens talesperson, besökte nyligen Sverigepremiären av filmen i Göteborg.

I en intervju sade han då bland annat om de tappra rapportörer som är kvar i Raqqa. ”De kan dö vilken sekund som helst, antingen på grund av flygattacker eller av beskjutning från grupperna på marken, som kan vara regeringsstyrkor eller IS. De måste också tänka på kryptering eftersom många av de här grupperna har verktyg för att hacka deras nätverk. Allt är svårt och allt blir värre för varje dag.”

Han påpekade också där ”att döda fler civila kommer att skapa fler extremister. Om IS blir besegrad rent fysiskt kommer deras ideologi att finnas kvar och kanske utvecklas till någonting ännu värre. De kan inte besegras med vapen, bomber eller flygattacker. En idé måste bekämpas med en annan idé.”

RBSS, och i förlängningen ”City of ghosts”, handlar om människor som verkar kunna erbjuda den ideologiska och humanistiska moteld som förhoppningsvis kan fortsätta försvaga dödskulten IS.

Tre andra närliggande dokumentärer:

”Allahs soldater” (2016, SVT Play), ”Ensamma mot IS” (2016, SVT Play). ”De vita hjälmarna” (2016, Netflix).

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.