Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jag läser alla glädjerapporter om vinyl och behåller min optimism

Ramonesboxen släpps i morgon.
Ramonesboxen släpps i morgon.

I helgen firas Record store day som ska värna om oberoende skivaffärer. Kritikerna säger att det bara är ett kommersiellt jippo, men för många vinylälskare är det en högtid.

I fjol rapporterade många tidningar att vinylskivor sålt bättre än digitala nedladdningar i England. Vinylförsäljningen ökade med 53 procent där och med 39 procent i Sverige. Till och med matbutiker började sälja vinyl, inspirerade av den amerikanska kedjan Whole Foods (och den svenska pionjären Coop Forum i Visby som i flera år sålt psykedelisk rock i charken).

Daily Mash kom i december med den mest uppseendeväckande nyheten: vinylförsäljningen har gått om matförsäljningen eftersom det är viktigare att äga skivor än att äta. ”Stormarknader upplåter nu 90 procent av hyllutrymmet åt vinyl, medan mat förpassas till en liten specialavdelning längst in i affären”, rapporterade sajten och intervjuade en skivköpare som helt slutat med mat: ”Jag känner visserligen ett gnagande på insidan, som om min kropp håller på att äta sig själv, men det beror bara på att jag inte hunnit köpa soundtracket till ’Halloween III’ som släpptes på blodfläckig 180 grams vinyl den här veckan.” När jag läste det citatet begrep jag att det rörde sig om fake news. Nyutgåvan av John Carpenters ”Halloween III”-soundtrack släpptes på orange vinyl.

Om femtio år kommer mina barnbarn att vördnadsfullt samlas vid skivbacken

Vi som gillar att köpa skivor gillar också att läsa om att vinylförsäljningen firar nya triumfer. Artiklarna nämner ofta bara i en bisats att den utgör en väldigt liten del av marknaden (2,6 procent i England, 4 procent i Sverige) eller att det inte är så konstigt att vinylskivor drar in mer pengar än mp3-filer när de flesta föredrar streamingtjänster. Dessutom har bolagen höjt priset på vinyl rejält och upptäckt att vi gärna betalar 300 spänn för en nypress av en klassiker.

I morgon firas Record store day, den tioårsjubilerande högtiden som ska värna om oberoende skivaffärer, men enligt kritikerna framför allt blivit ett sätt för storbolagen att dra in pengar. För mindre skivbolag, som vill lansera nya artister, har Record store day och lp-renässansen snarare blivit ett problem eftersom det trycks så många nyutgåvor av gamla godingar att det begränsade antalet vinylpressar knappt hinner med något annat. Av de tio bäst säljande vinylskivorna i England under 2016 innehöll endast två musik inspelad detta decennium.

Men även om Record store day bara är ett kommersiellt jippo för att hylla gammal rock och antika ljudbärare kan jag inte låta bli att älska traditionen. Att så många bryr sig om vinyl ger legitimitet åt all den tid jag tillbringat i skivaffärer. Annars skulle jag kanske hemfalla åt det vemod som Per Hagman uttrycker i nya boken ”Allas älskare, ingens älskling” där han fruktar att vinylskivor i framtiden kommer vara lika obegripliga som de bonderedskap hans far hittar i ett uthus på Västgötaslätten: ”Oj, där bakom grovhäcklan ligger ett kakefjöl.”

Även om åldringar upplyser framtidens folk om att de svarta plattorna innehåller musik, så tror Per Hagman inte att någon kommer att fatta varför det står fem exemplar av The Cures ”Seventeen seconds” i samma back: ”Bara han i himlen skulle då kunna berätta att det för vissa ungdomar var viktigt att lägga alla sparpengar på såväl franska som tyska pressningar av en och samma skiva med The Cure.”

Själv läser jag alla glädjerapporter om vinylförsäljningen för att hålla fast vid min optimism. Om femtio år kommer mina barnbarn att vördnadsfullt samlas vid skivbacken och säga: ”Farfar gjorde visserligen inget åt klimatuppvärmningen eller nyfascismen men han köpte den här limiterade singelboxen med Ramones på Record store day 2017. Frid över hans minne.”

Läs mer: Vinylskivan fortsätter öka i Sverige

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.