Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Fröken Friman till FN

På tisdag kväll intar Sissela Kyle scenen i FN under en pågående kvinnokonferens med ekonomisk ojämställdhet i fokus. Hon gör det i sällskap med två ministrar – Frankrikes Laurence Rossignol och Sveriges Åsa Regnér.

I bagaget har hon sin tv-succé ”Fröken Frimans krig”.

– Vi ska visa två snuttar ur serien. Dels ett avsnitt som handlar om reglementeringen (lagstiftningen som Sverige och stora delar av Europa hade till för 100 år sedan). Det handlar om mäns och kvinnors sexualitet och maktförhållandet där männen skyddades medan kvinnorna undersöktes. I princip medförde det att man tillhandahöll friska varor (läs: kvinnor) för männens behov. Den andra snutten handlar om när Britta anmäls till besiktningsbyrån.

Hur kommer det sig att ni samarbetar med Frankrike om detta?

– För att vi har samma typ av sexköpslag.

Vad kommer du själv att prata om?

– Jag ska berätta lite kort om serien och genomslaget den har haft och dessutom om det stora intresset för kvinnohistoria i Sverige.

  • Läs mer:

”När fiktion möter verklighet i Fröken Frimans krig”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.