Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Här är årets alla tävlande i ”På spåret”

Här är några av de tävlande i årets På spåret.
Här är några av de tävlande i årets På spåret. Foto: TT

Den 8 december klockan 20.00 är det tid för avgång för en ny omgång av SVT:s ”På spåret”. På torsdagen presenterades de 18 passagerarna som ska vara med på den 28:e resan sedan 1987. 

De regerande mästarna, journalisterna Kristin Lundell och Johan Hilton är med på resan, liksom fjolårsfinalisterna Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz.

I fjol sa Johan Hilton, som till vardags är redaktör och kritiker på DN:s kulturredaktion, att deras mål var att inte göra bort sig och den målsättningen uppnåddes med råge. Målsättningen är i princip densamma i den här gången.

Var det självklart för er att tacka ja i år?

– Nej, faktiskt inte. Risken är att det faktiskt kan gå åt pipan, men vi förlitar oss på att vi täpper igen varandras luckor, säger Johan Hilton som ägnade fjolårets tågresor till och från inspelningarna i Göteborg åt att plugga de mest skilda ämnen.

Vilka svagheter har ni?

– Förutom regentlängden är det all naturvetenskap och sport. Nej, förresten, Kristin är riktigt bra på sport.

Och din egen styrka?

– Jag vet faktiskt inte. Det ska väl möjligen vara kultur (fniss).

Isobel Hadley-Kamptz, som var gravid när fjolårets programserie spelades in, hade med sig sin sju månader gamle son Leo vid torsdagens pressträff och Leo charmade alla deltagarna, inte minst Kristin Lundell.

Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind hade även de målsättningen att inte skämma ut sig i tv.

– Nu måste vi naturligtvis sikta lite högre, säger Isobel utan att avslöja hur högt de siktar.

Årets passagerarlista består av både gammalt och nytt. Förutom fjolårsfinalisterna återfinns gamla bekanta som Ronny Svensson/AnneLie Rydé, Malou von Sivers/Sigge Eklund, det nykomponerade paret Marina Haag och Peter Magnusson, som varit med tidigare med andra partner och fyra debutantpar: skidåkaren Johan Olsson och författaren Denise Rudberg, komikern Josefin Johansson och kulturjournalisten Johar Bendjelloul, kulturjournalisterna Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin och författaren/filmregissören Marianne Ahrne tillsammans med komikern Anders "Ankan" Johansson.

Marianne Ahrne säger att hon ser fram emot att vara med. Hon gjorde ett provprogram i par med Johan Olsson för två år sedan. Det slog väl ut, men av olika skäl blev det inget tävlande för Ahrne och Olsson den gången. Det blir det nu, men med andra personer.

Vad är din styrka, Marianne Ahrne?

– Jag är bra på djur och har rest mycket. Dessutom är jag bra på grammatik, men den typen av frågor brukar inte vara med i programmet, tyvärr.

Och svagheter?

– Musik är ett fullständigt svart hål för mig, säger hon utan omsvep.

Ett par som är bra på det mesta är den nykomponerade duon Martina Haag och Peter Magnusson. Hon tävlade för många år sedan tillsammans med sportjournalisterna Åke Strömmer och Tommy Engstrand, men den minnesgode kommer säkert ihåg när hon även suttit i par med dåvarande maken Erik Haag. Peter Magnusson var med i programmet för två år sedan tillsammans med Petra Mede.

Magnusson medger att han är klaustrofobiskt lagd och inte helt bekväm med att sätta sig i buren för att tävla, men det råder ingen tvekan om att han och Martina är supertaggade inför inspelningarna, som startar om några veckor.

– Vi går in för att ha kul och vi är bra på att hålla humöret uppe, säger Martina Haag. 

En som var på mycket gott humör vid torsdagens pressträff var programledaren Kristian Luuk, som ser fram mot sin nionde säsong "På spåret" tillsammans med domaren Fredrik Lindström.

– Vi är jätteglada för det stora intresset, säger Luuk som med stolthet berättade att programmet förra året hade högre tittarsiffror än året innan. Snittet låg på 2,7 miljoner tittare vilket var en ökning med 200 000.

Blir det några nyheter i år?

– Nej, inte direkt. Vi har lagt mer krut på musiken och Listan kommer att vara kvar. Det var många som hade synpunkter på den. Vi ska skruva upp den lite, säger Luuk utan att avslöja vad skruvandet går ut på. 

Premiärmatchen sänds fredagen den 8 december och går mellan Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind och Johan Olsson och Denise Rudberg. 

Årets deltagare i På spåret:
Kristin Lundell och Johan Hilton är med i år igen i ”På spåret”. ”Risken är att det faktiskt kan gå åt pipan, men vi förlitar oss på att vi täpper igen varandras luckor”.

Isobel Hadley-Kamptz och Kalle Lind

Johan Olsson och Denise Rudberg

Amie Bramme och Gunnar Bolin

Josefin Johansson och Johar Bendjelloul

Kristin Lundell och Johan Hilton

Ronny Svensson och Anne-Lie Rydé

Peter Magnusson och Martina Haag

Marianne Ahrne och Anders Johansson

Malou von Sivers och Sigge Eklund

Och här är årets artister i På spåret:
Ingen åldersnoja. Artisten och låtskrivaren Danny Saucedo tycker bara det är skönt att bli äldre: ”Allt bara blir bättre och bättre.”

Nadia Nair

Dennis Lyxén

Peter Jöback

The Tallest Man On Earth

Sarah Klang

Kristin Amparo

Ola Magnell

ADL

Malena Ernman

Moto Boy

Marie Bergman

Jennie Abrahamsson

Danny Saucedo

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.