Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Hot och skadegörelse vid svenska museer

Foto: TT

Under 2015 utsattes personal på vart tredje svenskt museum någon gång för våld och hot. Hot och trakasserier mot besökare förkom vid vart tionde museum, visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys.

I rapporten framkommer också att två tredjedelar av museerna har råkat ut för skadegörelse, oftast klotter, eller stöld.

Ett fåtal av museerna har avslutat eller ställt in specifika händelser till följd av skadegörelse, hot, våld eller stöld, men fler än hälften av de drabbade museerna har förstärkt säkerheten.

"Resultaten från vår kartläggning är oroväckande, men tyvärr inte helt överraskande. Snarast bekräftas den bild av situationen med hot och våld mot kulturinstitutioner och professionellt verksamma konstnärer som vi har sett i tidigare studier", säger utredaren Gunnar Myrberg i ett pressmeddelande.

Rapporten är baserad på en enkätundersökning med 98 medelstora och stora museer och museimyndigheter.

Läs mer: Larm om skadegörelse och hot på museer

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.