Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jimmy Kimmel hånar Trump – efter förväxlingen kring Nordkoreas ledare

Kim Jong-Un. Och ingen annan.
Kim Jong-Un. Och ingen annan. Foto: Wong Maye-E/AP

Pratshowvärden Jimmy Kimmel går hårt åt Donald Trump i sitt program. Anledningen? Att USA:s president av en intervju att döma inte verkar veta vem Nordkoreas ledare är.

Att döma av en intervju i morgonprogrammet ”Fox and Friends” på Fox News verkar inte Donald Trump vara helt på det klara med vem som i dag regerar i Nordkorea – trots att spänningarna mellan länderna trappas upp.

Läs mer: Trumps ”armada” mot Nordkorea falsk

I intervjun verkar han tro att Kim Jong-Un är samma person som presidenterna Bill Clinton och Barack Obama hade att göra med under sina perioder vid makten.

”De har pratat med den här herren länge. I Clintons bok säger han att ’vi slöt ett så bra fredsavtal’ – vilket skämt. Alla har blivit lurade av den här herren”, säger USA:s president i sändningen, där han också nämner Barack Obamas samtal med Nordkorea.

Läs mer: Donald Trump kritiserar Snoop Doggs clownvideo

Det var dock inte dagens 33 år gamla ledare Clinton – eller, inledningsvis, Obama – hade med att göra, utan fadern, Kim Jong-Il. Kim Jong-Un har styrt Nordkorea sedan faderns död 2011.

Jimmy Kimmel visar i tisdagens ”Jimmy Kimmel live!” bilder på de båda nordkoreanska ledarna för att reda ut saken. Han passar samtidigt på att visa bild på rapartisten Lil’ Kim - men tillägger att hon ”inte har något att göra med någonting – lämna henne i fred”.

Peter Englund: Med Trump har USA fått sin farligaste ledare någonsin

”Chansen är 50/50, om vi inte är försiktiga, att vi av misstag bombar Sydkorea”, säger Jimmy Kimmel i pratshowen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.